Az Országgyűlés elnöke elmondta: "a Reneszánsz Zrt. és jogelődje 1948 óta dolgozik a Parlamenten és bejelenthetem, hogy 2013 december 20-ra elkészül a rekonstrukció, a magyar országgyűlés épülete újra a régi pompájában fog tündökölni".

A politikus példaértékűnek nevezte a Reneszánsz Zrt. történetét, mely megmutatta, hogy a magyar vállalkozások hasonlóan eredményesek lehetnek, mint külföldi társaik. Emlékeztetett arra, hogy a cég jogelődje az 1990-es külföldi privatizáció után néhány éven belül a csőd szélére került, majd magyar vállalkozók vásárolták meg a céget és a Reneszánsz Zrt. mára Közép-Európa legnagyobb kőfaragó és kőszobrász vállalatává vált.

Balogh Miklós, a társaság elnöke elmondta, a most lezárult fejlesztésekhez 280 millió forintos pályázati támogatást nyertek el, uniós és hazai forrásokból. Nyírbátorban zöldmezős beruházásként kőfeldolgozó üzemet hoztak létre, amely a térségben jelentkező igényeket elégíti ki, Süttőn a kőbánya vízfelhasználását tették visszaforgathatóvá és új gépeket vásároltak. Hozzátette, a Reneszánsz Zrt. fokozatosan csökkenti építőipari tevékenységét és az egyik piacvezető bányászati és kőfaragó vállalkozássá válna, amihez a süttői mészkő kiváló minősége biztos hátteret ad. A vállalat az elmúlt hét évben 4,4 milliárd forintot fordított fejlesztésre, a következő öt évben további 4 milliárd forintot fordítanak beruházásokra.

A nyírbátori üzemben egy teljesen automatizált, a térségben egyedülálló kapacitású térbeli szkennelő és komputervezérelt kőfaragó gép állt munkába, amelyet egy zöldmezős beruházásban felépített, 700 négyzetméteres csarnokban helyeztek üzembe. A telephely jelenleg 18 embernek ad munkát, de hosszú távon a létszám megduplázását tervezik.
Balogh Miklós elmondta, a magas hozzáadott értékű minőségi díszítőkő-ipari termékek iránti keresletet kihasználva jelentős piacbővülésre számítanak Európában, Amerikában és Ázsiában. Jelenleg is tárgyalnak Kanadában egy nagy volumenű értékesítésről.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. az 1948-ban alapított Kőfaragó Vállalat jogutódja. A társaság 1997-ben került mostani, magyar tulajdonosaihoz, akik közel egymilliárd forintos adóssággal vették át a céget. Akkor 147 embert foglalkoztattak, éves árbevételük 472 millió forint volt.

Jelenleg Süttőn öt édesvízi mészkőbányát üzemeltetnek, 409 dolgozót foglalkoztatnak, akik közül ötven kőszobrász a hagyományos, kézi eljárásokkal dolgozik. A társaság bevétele 2013-ban várhatóan közel 7 milliárd forint lesz.

A Reneszánsz Zrt. bányaterülete 114 hektáros, a fejtési helyek teljes kitermelhető kővagyona több mint hétmillió köbméter. Ez a mennyiség több száz évre elegendő. A bányaművelésben a gyémántfűrészes eljárást alkalmazzák, ezzel nagyobb tömböket lehet kifejteni és a környezetet is kíméli.

A süttői mészkő jól faragható és fényezhető, keménységének köszönhetően ellenáll a városi ártalmaknak. Számos középület, például a Parlament, a Mátyás templom és a Szent István bazilika felújításánál alkalmazták. A vállalatot 2007-ben a veronai szakkiállításon Közép-Európa legjobbjának választották, és a szakma Oscar-díjának számító "A kőművészet mestere" díjjal tüntették ki.

QP | Quality Placement