Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020. október 1. és 2021. február 28. közti időszakban 6,22 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Ebből a lakosság fogyasztása 2,6 milliárdot tett ki, ez 224 millió köbméterrel több, mint a tavaly télen ugyanebben az időszakban elfogyasztott mennyiség. A leghidegebb hónap a január volt, akkor 684 millió köbméter földgázt használtak el a lakossági fogyasztók - mondta az elnök.

Az ellátást a hazai földgáztermelés, az importforrások, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására idén sem volt szükség.

A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot.

Áprilisban elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra. Az április első felében szokatlan hideg időjárásra tekintettel egyes tárolók még kitároltak, miközben más tárolók esetében megkezdődött és folyamatosan zajlik a betárolás.

A hazai földgáztárolókban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2,1 milliárd köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük - hívta fel a figyelmet Horváth Péter János.

A földgázkereskedők a következő téli időszakra jelentős lekötésekkel rendelkeznek, és nincs műszaki akadálya annak, hogy a szükséges gázmennyiség a földgáztárolókba kerüljön.