Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A január 9-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 45 százalékos, ez az import forrásokkal és a hazai termeléssel elegendő tartalékot jelent még tartósan hideg idő esetén is - idézi az MTI a közleményt.

Az idei első hét - a január 1-től 7-ig tartó időszak - legmelegebb napján, január 4-én a földgázfogyasztás 28,3 millió köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel kevesebb, mint egy átlagos téli napon.

Az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását, a napi középhőmérséklet 1 Celsius-fokos változása mintegy kétmillió köbméterrel változtatja a fogyasztást a fűtési időszakban.

Idén január első hetében 3,3 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet, 2,4 fokkal magasabb az elmúlt öt év azonos időszakának átlagánál.

A MEKH felidézte: az idei tél eddigi leghidegebb napja 2021. december 22-e volt, akkor mínusz 3,44 Celsius-fokos napi középhőmérséklet mellett 52,1 millió köbmétert fogyasztott a lakosság és az ipari felhasználók.

A január elejei enyhe idő miatt jellemző alacsony napi fogyasztások ellenére az idei téli összesített gázfelhasználás hasonló az előző évihez.