A MEKH által 2020 júliusában meghirdetett pályázaton jelentős, összességében öt és félszeres volt a túljelentkezés, 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben.

A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 MW - adta hírül a hivatal.

Az ajánlati árak - a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is - igen kedvezőek. A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 Ft/kWh, a legmagasabb 26,65 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 Ft/kWh.

A 2019-es METÁR-tendernél az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 Ft/kWh volt, a nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 21,69 Ft/kWh lett. Így tehát a 2020-as tender ajánlatai jelentős árcsökkenést mutatnak a 2019-es kiíráshoz képest.

A hivatal a pályázók és a pályázatok azonosító adatait 2020 októberében tette közzé, a hiánypótlás teljesítésére, illetve a változások bejelentésére december közepéig volt lehetőség. A pályázatok vizsgálatára létrehozott értékelő bizottság - amelynek vezetője a Horváth Péter János MEKH-elnök, tagjai a MEKH, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai - 2021. január 18-i záró ülésén fogadta el az összefoglaló értékelést, amelyet annak elfogadását követően átadott a hivatalnak.

A MEKH a pályázati eljárást eredményesnek nyilvánította, tekintettel arra, hogy nem álltak fenn a jogszabályok szerinti eredménytelenségi okok.

Az eredményességet kihirdető közlemény közzétételét követő 15 munkanapon belül a hivatal határozatokat hoz az egyes pályázati dokumentációkról, amelyekben azokat nyertessé vagy érvénytelenné nyilvánítja, illetve a pályázatok sorrendje alapján elutasítja.

A 2019-es tenderen 72 projekt kapott támogatást. A nyertesek 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhettek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.