Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kávéfőzök vizsgálatával folytatta tesztsorozatát a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely korábban többek között a mikrohullámú sütőket és a páraelszívókat is tesztelte.

A legújabb nemzetközi tesztben (fizetős tartalom) 14 különböző márkájú, összesen 48 kávéfőzőt - 10 automatát, 15 manuálisat és 23 kapszulásat - teszteltek laboratóriumban.

Többek között azt nézték, hogy milyen az elkészült kávé hőmérséklete, a kávé és a tejhab minősége, mennyi idő alatt készül el a kávé, és milyen az adott gép energiafogyasztása. A végeredmény alapján kedvező, hogy a gépek többsége 75 százalék feletti összesített eredményt ért el, de a leggyengébbek is 60 százalék felett végeztek. Beszédes viszont, hogy a legdrágább, 300 ezer forintba kerülő kávéfőző gyenge, 66 százalékos eredményt ért el.

A tesztben a következő márkák szerepeltek:

  • Bosch
  • Catler
  • Delonghi
  • Electrolux
  • Francis Francis
  • Graef
  • Jura
  • Kenwood
  • Kitchen Aid
  • Krups
  • Melitta
  • Philips
  • Smeg
  • Solis

Milyet, mennyiért?

Érdemes azonban részletesen megnézni az eredményeket és különbséget tenni a kapszulás, az automata és manuális gépek között. A kapszulások versenyét megnyerő gép 86 ezer forint és 85 százalékot ért el, de mögötte van két kávéfőző, amelyek csak kicsivel gyengébb 83, illetve 82 százalékos eredményt értek el, ezeket viszont már 50 ezer forintból meg lehet vásárolni. Az egyik legolcsóbb kapszulás gép 27 ezer forintba kerül.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kapszulás gépek jó eredményeket értek el és vannak közöttük kedvező árúak, de a kapszulák megvásárlása drága mulatság, legalábbis jóval drágább, mintha zacskós - őrölt vagy babos kávéból - készül a kávé. Szintén hátránya a kapszulásoknak, hogy rengeteg szemetet termelnek.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető részletes teszteredményekért (amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye) pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket  a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A manuális gépeknél is nagyon lényeges árkülönbségek vannak. Az első helyezett 53 ezer forintba kerül és 78 százalékkal végzett, míg a második helyezett 74 százalékos eredményt ért el, de csak 34 ezer forintba kerül. Ugyanakkor csak a hatodik helyre volt jó 72 százalékkal az egyik legdrágább manuális gép, amely 130 ezer forintba kerül.

Az automata gépek a legdrágábbak, valamennyi bőven 100 ezer forint feletti áron kapható. Közülük a legjobb eredményt, 76 százalékot elérő Delonghi 230 ezer forintba kerül. Azt is érdemes tudni, hogy a tesztben nem az automata kávéfőzők kapták a legjobb pontot az eszpresszó minőségére. További hátrány, hogy ezeknél az elkészítési idő is hosszabb és nagyobb az áramfogyasztásuk, a kávédaráló funkció miatt.