Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyszabású nemzetközi mosogatógépteszt eredményét publikálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete (fizetős tartalom). A teszt során 49 gépet laboratóriumban vizsgáltak, többek között azt nézték, mennyire alaposan tisztítanak és szárítanak.

Pontok, osztályzatok, helyezések

Emellett megvizsgálták az energiafogyasztást, a zajkibocsátást és a használhatóságot is. Ezeket a főbb szempontokat 0-tól 5-ig tartó skálán pontozták. A tesztben számos ismert gyártó - többek között a Bosch, a Siemens, a Beko, a Miele, a Whirlpool - gépe is szerepelt.

A végeredmény alapján egyik mosogatógép sem kapott 4-esnél jobb osztályzatot a tisztításra, több gép még a 3-as szintet sem érte el. Jobban szerepeltek ugyanakkor a szárításban, az összesítésben az első és második helyet megszerző készülékek erre 4,9, illetve 4,7 pontot kaptak.

A tesztelt gépek ára 70 ezertől 450 ezerig terjedt, és kiderült, hogy a legdrágábbat nem érdemes megvenni. A 450 ezer forintos gép ugyanis csak a hatodik helyet szerezte meg. Az első három helyet megszerző berendezések pedig 200-220 ezer forintba kerülnek.

Miért kell fizetni a tesztért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot egyéb juttatást a teszt készítőitől. A TVE honlapján elérhető részletes teszteredményekért pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelője és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditál laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, a Tudatos Vásárlók Egyesülete teszi magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Mi a teendő vásárlás előtt?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeállítása szerint mosogatógép-vásárlás előtt a következőket érdemes tisztázni:

  • Tervezzük meg előre, hova szeretnénk tenni a mosogatógépet konyhánkban: szabadon álló vagy beépíthető, keskeny vagy "normál" készülék a jó választás nekünk!
  • Nézzük meg a készülék energiafogyasztását (áram- és vízfogyasztás), hiszen ezek rengeteg járulékos költséget okoznak az évek során. Nem feltétlenül a drágább készülék az energiatakarékosabb!
  • Milyen típusú szennyes edény keletkezik? Ha többnyire otthon főzünk, akkor valószínűleg sok zsíros edényt, tányért termelünk, ilyenkor érdemes jó tisztítási hatékonyságú készüléket választani. Ha leginkább csak egy könnyű reggelit vagy szendvics vacsorát készítünk házilag, kevesebb és kevésbé koszos edényeink lesznek, ebben az esetben a tisztítási hatékonyság nem elsődleges szempont.
  • Mekkora a lakás, mennyire fontos, hogy csendes legyen? Az olcsóbb kategóriáknál előfordulhat, hogy kevesebb a kényelmes, praktikus tulajdonság, és nagyobb arányban zajosabbak is.

Fontos, hogy kemény víznél csökken a mosási hatékonyság, ezért érdemes tájékozódni a helyi vízszolgáltató honlapján, hogy milyen a vízkeménység, és annak megfelelően adagoljuk a mosogatószert és a sót. Elkerülhetjük a kellemetlen szagokat, ha rendszeresen kitisztítjuk a szűrőt és a szórófejet.