A Napi számára adatokat szolgáltató pénzintézetek jelenlegi, fix lekötésekre vonatkozó ajánlatai a fél évvel ezelőtti összefoglalónkhoz képest nem sokat változtak, bár a kínált hozamok olvadtak kissé - igaz a jegybanki alapkamat is csökkent azóta. 

A háztartások betétállománya ugyanakkor - az MNB adatai szerint - júliusban csökkent, a forintbetéteknél 13,8 milliárd forintnyi nettó betétkivonás volt, a bankok oldalán pedig biztossá vált a bankadó befizetési kötelezettsége. Mindebből azt lehetne feltételezni, hogy a pénzintézetek között a verseny is kiéleződik a betétesek iránt.


Ez azonban egyelőre nem látszik: akciókból ugyan van néhány, de ajánlatdömpingről azért nem beszélhetünk. Az viszont most is igaz, hogy az akciós magasabb kamatokért elvárásokat is támasztanak a bankok, ezért az apróbetűt sem árt elolvasni.

A három hónapos lekötéseknél a Napinak szolgáltató pénzintézetek közül kevesebbnél találtunk akciós ajánlatot, mint fél évvel ezelőtt. Erre az időperiódusra a legmagasabb kamatot, 6 százalékot az MKB-nál találtuk, ahol minimum lekötésként 50 ezer forintot határoztak meg, de ezzel még nincs vége a követelményeknek. További feltétel még a havi rendszeres jövedelem MKB-számlára - legalább 69 ezer forint értékben -, aktivált betéti bankkártya megléte, legalább havi három bankkártya-tranzakció (2 vásárlással), valamint havi két csoportos beszedési és/vagy állandó átutalási megbízás.


Ennél ugyan első blikkre jobbnak látszik az Erste 6,76 százalékos ajánlata, ám ehhez még egy 12 hónapos lekötés is társul 500 ezer forintos minimumösszeggel. Azt is kiköti a pénzintézet, hogy az elhelyezett összegnek új forrásból kell származnia illetve, hogy milyen arányban kell megosztani a lekötni szánt összeget a 3 és 12 hónapos futamidejű betétek között. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy több pénzintézetnél - mint ebben az esetben is - a futamidő lejárta előtti felbontás esetén nem jár az akciós magasabb kamat.

A féléves időtávra lekötött betétek között a legmagasabb hozamot - a korábbi összeállításunkhoz hasonlóan most is - az FHB-nál találtuk. Itt ugyancsak akciós ajánlatról van szó, amelyre a bank 6,5 százalékot ad. Ehhez azonban 100 ezer forintot minimum le kell kötni, valamint a futamidő alatt minimum 4 külső jóváírásnak és ugyanennyi sikeres bankkártyás vásárlásnak kell megtörténnie.


Az éves hozamlistát - a Napi Gazdaság számára adatot szolgáltató pénzintézetek között - szintén az FHB vezeti 6,75 százalékos akciós ajánlatával. Az alapfeltétel hasonlít a hat hónapos lekötésű hasonló elnevezésű számláéhoz, azzal a különbséggel, hogy itt 8 külső jóváírást és 8 sikeres bankkártyás vásárlást kér a bank a magasabb kamatért cserébe.

A kereskedelmi bankok lakossági betéti kamatai - kattintson a nagyításhoz: