Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem érdemes túl nagy összeget fordítani egy ágymatracra, hiszen az olcsóbb termékek is megütik a drágábbak szintjét - derül ki abból a nemzetközi laboratóriumi tesztből, amelynek eredményeit a Tudatos Vásárlók Egyesülete tett közzé (fizetős tartalom).

A teszt során 5 márka 31 - rugós, hab, hibrid, latex - matracát vizsgálták. Többek között azt nézték, hogy a matracok mennyire jó alátámasztást nyújtanak alváskor, milyen a nedvességáteresztő-képességük, vagyis azt, hogy mennyire könnyen lehet beleizzadni. Azt is nézték, hogy mennyire megy össze, ha ráfekszünk. Mivel jó esetben nem évente cseréljük a matracunkat, jogos kérdés, hogy milyen tartósak - a laboratóriumi teszt ezt is vizsgálta. Kedvező, hogy a vizsgált termékek között nem volt kirívóan rosszul szereplő termék. Az összesített részeredmények alapján mindegyik termék 60 százalék fölött szerepelt, 17 matrac pedig 70 százalék vagy ennél jobb eredményt ért el.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető részletes teszteredményekért (amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye) pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Árnyalja a képet, hogy miközben a matrac fő feladata, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne süppedjünk bele túlzottan, vagy ne legyen túl kemény és ne változzon a gerincoszlop helyzete az ideálishoz képest, úgy tűnik ebben a tesztelt matracok nem jeleskedtek. A termékek nagy része 2-3 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 3-nál jobb pontot egy sem. Hat matrac még a 2 pontot sem ért el, meglepő módon volt köztük egy közel 400 ezer forintos termék is - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete értékeléséből.

Olcsóbban, jót

Ha egyszemélyes matracot szeretnénk venni, úgy tűnik, hogy nem érdemes több százezer forintot áldozni erre. Miközben egy Sealy, Magniflex vagy Tempur egyszemélyes matracért 200 ezertől akár 500 ezer forintig terjedő összeget is elkérnek, ugyanazt a minőséget hozzák 45-150 ezer forint közötti áron kapható ikeás termékek is, amelyek a lista élén végeztek 70 százalék fölött. A kétszemélyes matracoknál is hasonló a helyzet. A legtöbb pontot egy 200 ezer forintos rugós matrac kapta, viszont közel olyan jól teljesített ugyanannak a márkának több, sokkal olcsóbb terméke.

Az árakra jellemző, hogy az összesítésben 77 százalékkal a harmadik helyet megszerző termék mindössze 42 ezer forintba kerül, szemben a tesztgyőztes 200 ezer forintos árával, valamint a 65 százalékos eredményt elérő 306 ezer forintos matraccal.

Sokáig jók

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig tudjuk majd használni őket, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, vagyis nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot.

Pontrugalmasság  szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny. Rossz hír az izzadósabb vevőknek, hogy a lista élén szereplő matracok közül több csak közepes vagy annál gyengébb pontot kapott a nedvességáteresztő-képességre.