Nagyot nőtt az UniCredit Bank Hungary 2015-ben: mérlegfőösszege 24 százalékkal bővült, így a második helyre lépett előre, maga mögé utasítva a K&H-t - legalábbis a magyar számviteli szabályok szerint - írta a lap.

Az OTP Bank, legnagyobb magyar hitelintézet 63 milliárd forintos "nemzetközi" nyeresége "magyarul" 98 milliárdos veszteséget jelentett. Ilyen kettősség utoljára tavaly fordult elő, miután a bankoknak ettől az évtől már egységesen a nemzetközi szabályok szerint kell kimutatniuk adataikat.

Tavaly tehát négy nagybank (MKB, Erste, CIB és OTP) zárt mínusszal, a 2004-es hat után. A javuló eredményeknek köszönhetően a bankok többségének a tőkehelyzete is erősödött, csupán az Erste, a CIB és az MKB saját tőkéje zsugorodott 2014-hez képest.

Idén tovább javulhat a helyzet. Biztos vagyok benne, hogy a magyar bankszektor idén pozitív számokat produkál - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a közelmúltban a Portfolio.hu konferenciáján.

A Reuters áprilisi körkérdésében hét nagybank is jelezte: az idén profitot vár. Egyedül a CIB fogalmazott úgy, hogy célja a "profitabilitását fenntartható módon helyreállítani".