Nagyon változó, hogy az emberek mikor ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát. Sok érv szól amellett, hogy már fiatalon - akár 25 éves korban - érdemes elkezdeni pénzt félretenni - derül ki a Bankmonitor.hu nyugdíjkalkulátorának adataiból. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a nagy többség csak 40 éves kor fölött hozza meg a döntést, sőt gyakori az 50 év feletti érdeklődés is.

Pedig sokkal kisebb havi összegekből is el lehet érni ugyanazt a célt, ha valaki kellően korán belevág. A kamatos kamat hatásának köszönhetően 25 éves korban kezdve havi 18 ezer forintból is megvalósítható lenne az, ami 45 éves korban már csak havi 52 ezer forintból lehetséges.

Általános vélekedés, hogy a jövedelem 10 százalékát érdemes hosszú távú megtakarítási célokra elkülöníteni. Az érdeklődők legnagyobb része ezzel összhangban is cselekszik: havi 20-25 000 forintot, azaz a magyar mediánbér egytizede körüli összeget tennének félre.

A megtakarítók közel kétharmada havonta 10-25 ezer forintot szeretne félretenni, és „csak” 35 százalék azoknak az aránya, akik legalább havi 30 000 forinttal indítanának. A megjelölt összegek az életkor előrehaladtával érezhetően növekednek. Például a 23-28 év közöttiek átlagosan havi 23 000 forintos megtakarítással kezdenének, míg a 47-52 évesek már havi 30 000 forintot tennének félre átlagosan.

És mennyi pénz fog összegyűlni 65 éves korra? Minden esetben kiszámítható, hogy az adott megtakarítónak mekkora összeg áll majd rendelkezésére, mire betölti a nyugdíjkorhatárt. A becslés során az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva egységesen évi 3 százalékos nettó reálhozamot feltételeztek.

A Bankmonitorhoz beérkező információk alapján az érdeklődők az alábbi eredményekre számíthatnak majd 65 éves korukban:


Ha a számítások beigazolódnak, akkor mai értéken átlagosan 10,8 millió forintos megtakarítással mehetnek majd nyugdíjba az érdeklődők. A 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 18-20 év is lehet, így az összegyűlt pénzt legalább ennyi időre érdemes beosztani. Eszerint például egy 8 millió forintos megtakarítás körülbelül havi 35 ezer forint extra jövedelmet tudna biztosítani egy idős ember számára.

Akik kellően korán elkezdik a takarékoskodást, ők akár 20 millió forintos vagyont is felhalmozhatnak az évtizedek során! Egy ekkora tőke már elegendő ahhoz, hogy az állami nyugdíjon felül havi 100 ezer forintos többletet biztosítson.