A Napi Gazdaság cikke

Bár 2007-ben csaknem tíz százalékkal esett vissza a házasságkötések száma Magyarországon, 2008 már csak kétszázalékos visszaesést hozott, így a múlt évben mintegy negyvenezren mondták ki a boldogító igent. Esküvőszervezők tapasztalatai szerint manapság egy esküvőt és lakodalmat nem lehet egymillió forintnál kevesebből megúszni, így 1,5-2,0 milliós átlaggal számolva és feltételezve, hogy csak minden második pár választja a pénzköltés e módját, a "házasságiparban" évente legalább 30-40 milliárd forint forog. Hagyományosan májusban indul a főszezon, majd szeptemberig pezseg az élet a menyasszonyok és a vőlegények körül, míg a főszezonon kívül a ceremóniák harmadát tartják.

50-150 fővel lehet számolni

Az esküvők vendégszáma jellemzően 50 és 150 fő között mozog. A kisebb létszámúakat 70-80 vendégig gyakran étterembe viszik, az ennél nagyobb násznép már terembérletet vagy más megoldást (kastély-, hotelbérletet vagy sátorbérlést) kíván. Amíg egy megfelelő terem kibérlése 300-500 ezer forintba kerül, addig a sátor bérleti díja négyzetméterenként 1-2 ezer forintot kóstál. A vacsoránál vendégenként 15-20 ezer forinttal lehet számolni, amely a programokkal, extra szolgáltatásokkal tovább bővül. Budapesten három helyszínnel (templom, házasságkötő terem, étterem vagy rendezvényterem), fotóssal, videóssal, zenekarral, énekessel, versmondóval, vacsorával, tűzijátékkal együtt 2,5-3,5 millióba kerülhet a nagy nap, de akad 6-8 milliós esküvő is. Vidéken 2-2,5 milliót kóstálhat egy nagyobb szabású esküvő és lakodalom.

Szakértők és az ágazatban működők egyöntetű véleménye szerint az esküvői szakma a kilencvenes évek "fénykora" után a mostani évtizedben egyre jobban túlkínálatossá vált. Ennek fő oka, hogy mind több olyan, a területtel korábban nem foglalkozó szolgáltató jelent meg, amely továbbra is kiegészítő jelleggel, emiatt alacsonyabb árakkal - és gyakran alacsonyabb színvonallal is - végzi e tevékenységet. Ezzel együtt egyértelmű: ma már szinte minden elképzelhető szolgáltatás és kiegészítő termék az ifjú pár rendelkezésére áll, a lehető legkülönbözőbb árszinten, hogy saját szája íze szerint tegye minél emlékezetesebbé a nagy napot.

A válság még alig hatott

A gazdasági válság egyelőre a vártnál jóval kevésbé hat az esküvői piacra: a párok továbbra is kitartóan házasodni akarnak, míg a kínálati oldalon továbbra is egyre több szolgáltató jelenik meg - derült ki az idén immár 16. alkalommal, a múlt hét végén a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Esküvő vásár és kiállításon. A rendezvény a vártnál nagyobb forgalmat hozott - tudtuk meg Nemes Ildikótól, a szervező Kamlage Kiadó Kft. ügyvezető igazgatójától. A tavalyi 156-tal szemben idén 158 cég került be a katalógusba, végül pedig - az utolsó pillanatban érkezők révén - végül 170 cég mutatta meg magát a három nap alatt.

Az idén szakítottunk a hagyománnyal és január utolsó hétvégéje helyett két héttel korábbra hoztuk a rendezvényt. Így a potenciális látogatóknak nem kell megosztaniuk a figyelmet, mivel négy éve már egy hasonló profilú esemény is létezik, Esküvői kiállítás néven, amely - jó érzékkel - szintén a januári utolsó hétvégét szokta választani. Idén viszont mi voltunk a "szezonnyitók" az esküvői iparban - mondta Nemes.

A nők kezében van a döntés

Érdemes már legalább fél évvel korábban elkezdeni az esküvő szervezését, különben a pár - különösen a főszezonban - a "megtelt" táblával találhatja magát szembe a népszerű rendezvényhelyszíneken, éttermekben. Ha pedig a helyszínt sikerült lefoglalni, marad idő a részletek nyugodt megszervezésére.
Az ifjú párból szinte mindig a nő az "álomesküvő szervezője", míg a férfinak legfeljebb vétójoga van - mondta lapunknak Nagy Annamária esküvőszervező. Egy szakember segítségének igénybevétele azért is kedvelt megoldás, mert általában nem kér külön díjazást, hanem az igénybe vett alvállalkozóktól kap juttatást.

Nagy tapasztalatai szerint a párok előszeretettel teszik emlékezetessé a napot valamilyen különleges részlettel. Kedvelt megoldás a közlekedésnél hintó, limuzin vagy régi autó bérlése (az utóbbi ára három órára 50-70 ezer forintnál kezdődik), az étkezésnél a csoki- vagy borszökőkút bérlése (ezek négy órára 50-70 ezer forinttól elérhetőek), míg emlékezetes lehet - a galambok helyett - fehér pillangók röptetése. Az utóbbi megoldásnál néhány tízezer forint fejében az éppen aznap pillangóvá váló rovarok emelkednek a levegőbe. Emellett ízlés dolga a lufis vagy lampionos díszítés, míg az estét - bruttó 150-200 ezer forinttól induló - tűzijáték vagy hasonló költséggel egy-egy ismert vendégművész szerepeltetése is teljessé teheti - véli az esküvőszervező, aki szerint ma már egyre kevésbé kedvelt megoldás a vőfély vagy ceremóniamester igénybevétele. Az amerikai filmek megtették a hatásukat, divatba jött hazánkban is szabadtéren, kertben, virágkapuk alatt kimondani a boldogító igent. (Ehhez a papot és az anyakönyvvezetőt is kiszervezik.)

A meghívó csak a kezdet

Az esküvővel kapcsolatos grafikai megoldások is egyre többféle terméket jelentenek. A meghívón kívül komoly variációk lehetségesek: ültetőkártya, menükártya, köszönőkártya - darabáruk 150-690 forint között mozog, de a gyakorlatban felső határ nincs. Ezek egységes stílusban elkészítve megadják az alkalom alaphangulatát és tükrözhetik a pár egyéniségét is. Idén újdonság a kiemelhető képkeretbe foglalt, igényesen kidolgozott ültetőtábla (akár kristályokkal kirakva), mely azon túl, hogy egy nagyobb létszámú vacsoránál praktikus segítség, hosszú távú emlék is lehet (ára 50 ezer forint).

Szintén megőrizhető és évfordulókkor kedves emlék lehet az úgynevezett vendégkönyv, amelybe a meghívott rokonok, barátok írhatják be jókívánságaikat, üzeneteiket. Egyedi borítójú fotóalbum is készíttethető; Magyarországon csak pár éve jött divatba az esküvői fotókönyv, mely akár már 2490 forinttól rendelhető (az ár méret, kivitelezés függvénye). További kiegészítő lehet még: gyertyaszett, gyűrűpárna, marcipánból készült ehető ültetőkártya vagy köszönetajándékként fényképes borítójú csokoládé.

Gyakran köves a karikagyűrű is

Az eljegyzési gyűrűvel történő lánykérés egyre elterjedtebb hagyomány Magyarországon is. Ez szinte kivétel nélkül egy - vagy akár több - drágakővel díszített gyűrű és a férfi maga választja ki. A házasság szimbóluma a karikagyűrű, mely legtöbb esetben mindennapi viselet a házasságkötés után, ezért nem mindegy, milyen fazont, anyagot választ - már általában együtt - a pár. Ez eredetileg egyszerű díszítetlen aranygyűrű, mely a XIX. században terjedt el. Napjainkban azonban már számtalan variáció létezik.

Az utóbbi években Magyarországon mind gyakoribb a fehérarany karikagyűrű, melyet sokszor a férfiak is szívesebben viselnek - idén viszont újra sokan keresik a sárga aranyat, a sárga és fehér, a matt és a fényes kombinációját, és újdonság az arany rézszínűvé ötvözött fajtája. Egy átlagos gyűrűpár 80-120 ezer forint közötti áron kapható - tudtuk meg Böőr Judith-tól, az Angels' Gold ékszerszalon tulajdonosától. A karikagyűrűt ma már nemcsak szimbolikus tartalma miatt hordják a párok, hanem ékszerként is tekintenek rá; a nők előszeretettel díszíttetik kővel vagy kövekkel, a fazonok is egyre különlegesebbek, nemegyszer többhéjasak is.

A karikagyűrűpárok ma már gyakran nem egyformák, a női köves verzióhoz választható a férfinak egyszerű karika, de egy szűk réteg fekete gyémántos gyűrű mellett dönt. Ezek a felső kategóriás gyűrűk, melyek 18 karátos aranyból, gyémánttal díszítve, méretre készülnek, darabjuk 120-150 ezer forintnál kezdődik, de jellemzőbb a 200-250 ezer forintos modell, egy gyémántokkal körberakott karikagyűrű ára pedig akár a félmilliót is elérheti - mondta a Napinak Molnár Mónika, az indiai gyémántkereskedő cég, a Navin Gems tulajdonában lévő Meevida ékszerszalon üzletvezető-helyettese.

A többség nem a fehér ruhára tesz

Az esküvői ruhával kapcsolatban az első és legfontosabb döntés: megvenni vagy kölcsönözni. A férfiak jellemzően megveszik az esküvői öltönyüket, mely készen 100-150 ezer forintba kerül, ehhez szükséges még egy alkalmi cipő, ing, esetleg mellény, sál vagy nyakkendő, valamint néhány mandzsettagomb. Így hamar eléri a férfiruházat a 200 ezer forintot - varratva mindez 200-300 ezer forint.

Általában hosszabb döntési folyamat a menyasszony ruhájának kiválasztása. Formákban, fazonokban széles a választék idén is a ruhaszalonok kínálatában: akad csipkés, strasszos díszítésű, sokféle fodor-, rakásmegoldás, de akad példa az egyszerűbb szabásvilágra is. A menyasszonyiruha-szalonokban egyre több a vásárlás, ami 250-300 ezer forintos kiadást jelent - mondta lapunknak Szögi Ilona, az Ananász Szalon ügyvezetője. A szalon kölcsönzéskor általában 2-4 alkalommal adja ki a ruhát, azok kölcsönzési díja jellemzően 130-140 ezer forint között mozognak.

A ruha varratható is - ha van hozzáértő barátnő, ismerős, továbbá léteznek kifejezetten esküvői és egyéb alkalmi ruhákra specializálódott méretes ruhaszalonok, melyek a kollekcióból kiválasztott modellt (vagy egyedi elképzelést) egyénre alakítottan készítik el. A nagy nap színvilágát évek óta leginkább az ekrü, a törtfehér valamely árnyalata dominálja, mára azonban kezd visszatérni a fehér is. Halász Éva, az Orlando szalon öltözéktervezője szerint azért preferálják a színes ruhákat - mind az arák, mind a tervezők -, mert az optikai fehér hideg szín, ezáltal rideg hatású, és ráadásul keveseknek áll igazán jól. Így az általa tervezett ruhák inkább ekrü és arany árnyalatúak. Az Orlandónál a menyasszonyi ruhához szoknya varratva 80-180 ezer forintba kerül, a míderek ára pedig díszítettségtől függően 90-235 ezer forint között változik. A ruha kiválasztása, elkészítése, méretre igazítása - az utolsó hetekben előforduló alakváltozással együtt - nagyjából 3 hónapot vesz igénybe, így időben el kell kezdeni a nézelődést. A kölcsönzőszalonok többsége már 2008 végén megkapta a 2009-es modelleket - a magyar piacon leginkább a spanyol, a francia és az angolszász gyártók termékei vannak jelen. A menyecskeruhák egyre változatosabb színűek, ma már nem kizárólag piros árnyalatúak, elterjedt a zöldes, kékes, pinkes szín.

Kedvezmények, szállodák

Igény szerint akár már 30 főre, 5 ezer forinttól induló ajánlatot tudunk kínálni lakodalomhoz - ad példát a rugalmasságra Sas Tamás, az esküvői piacra újonnan lépő Symbol Budapest kereskedelmi igazgatója. Az egy éve indult, hét helyiséggel, háromféle konyhát kínáló gasztronómiai komplexum tapasztalatai eddig kedvezőek, sokan érdeklődnek az ottani lehetőség iránt, a létszám főként 50 és 150 fő között mozog.

A Reniwell Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft. tapasztalatai szerint a szervezők konkrét üzletet nem kötnek az esküvői vásárokon, azok elsősorban az esküvői kiegészítőket, ruhákat vagy meghívókat gyártóknak, kereskedőknek hozhatnak hasznot. A házasulandóknak a legnagyobb vonzerőt - a kínálat feltérképezésén túl - az ott elérhető árkedvezmények jelentik. Az akciók ugyanakkor szinte általánossá váltak a rendívül telített esküvői piacon, a cégek egyes termékeikre, szolgáltatásaikra szóló 10-20 százalékos kedvezményekkel próbálnak kitűnni. Ezt teszi Asbolt Rita esküvőszervező is, aki tavalyhoz hasonlóan idén is kiállít a Sportarénában, valamint a szolnoki esküvői kiállításon: helyszíni foglalás, illetve székhuzatok, csoki- és pezsgőszökőkutak együttes bérlete esetén 10-20 százalékos kedvezményt biztosít. A Reniwell piacvezető az esküvői kiegészítők forgalmazásában, a szervezésben szerzett kedvezőtlen tapasztalatai miatt jelenleg ezzel, valamint a rendezvények dekorációjának tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Az álomesküvő helyszíne lehet a Corinthia Grand Hotel Royal bálterme is, ott a bérleti díj 400 és 900 ezer forint között mozog (a többi helyiségnél nincs bérleti díj). Az InterContinental Budapest rendezvénytermeit ingyenesen bocsátja rendelkezésre - feltéve, ha minden szolgáltatást ott vásárol a pár. A Hilton Budapest pedig azt sem rejti véka alá, hogy 10 százalékos felszolgálási díjat is felszámol az ottani menyegzőknél. A Marriott Budapest pénteki és vasárnapi esküvő esetén tíz százalék kedvezményt ad az étel és az ital árából.