Volt, aki a szokásos év végi, a kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37 240 forint helyett mindössze néhány ezer forintot kaptak karácsony előtt. Egyikük, amikor meglátta, hogy mindössze 4500 forintja érkezett, visszautalta a pénzt a mentőszolgálatnak.

A portál úgy tudja, a feszültség abból adódik, hogy szolgálatnál működő egyik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016. év végén megkötött kollektív szerződést.  Elsősorban az kifogásolták, hogy nem vehettek részt a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokon. Kifogásuk nyomán, december 11-én a Kúria hatályon kívül helyezte a kollektív szerződést. A Kúria döntésével viszont a megállapodásban foglalt, fix összegben meghatározott több juttatás - így a munkaruha-mosatás, a cipőhasználat és bankszámla költségének térítése - is odaveszett.

Kármentésként az Országos Mentőszolgálat főigazgatója úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként. Csakhogy mivel juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Így fordulhatott elő, hogy végül különböző összegek érkeztek a számlákra.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatósága azt írta: a Kúria döntésének időpontja miatt az idei év végi juttatásokat csak ,,hóközi kifizetésként" folyósíthatták, ez pedig befolyásolta a levonások mértékét. Ígérték viszont, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a szervezet főállású munkavállalóinak bruttó 56 000 forintot számfejtettek, és 7963 főnek összesen nettó 262,3 millió forintot fizettek ki.

Ha az érdekképviseletek konszenzusra jutnak a kollektív szerződés tartalmáról és közösen érdemi javaslatot tesznek, akkor a menedzsment kész tárgyalni - írják.

Január közepére elkészülnek azzal a szövegtervezettel amivel már tárgyalóasztalhoz hívhatják a munkáltatót - kommentálta a történteket Kusper Zsolt, a MOMSZ vezetője. Az új alkuban a dolgozók érdekeit szeretnék a mostaninál markánsabban megjeleníteni. Céljuk például, hogy a mosatási hozzájárulás mértéke igazodjon az új munkaruha mosására előírt speciális körülményeihez.

Reagált a MOMSZ

A Magyarországi Mentődolgozók Szakszervezete a Facebookon reagált a botrányra: "Hiába állítja az Országos Mentőszolgálat, hogy a kollektív szerződés hatályon kívül helyezése miatt utalt kevesebbet a bajtársaknak a szokásos év végi 37240 forint helyett, ez hazugság. Nem a Magyarországi Mentődolgozók Szakszervezete a hibás ebben, hanem a munkáltató". - mondta Krusper Zsolt.

"A Magyar Államkincstár már december 10-én számfejtett, egy nappal azelőtt, hogy a Kúria érvénytelenítette volna a kollektív szerződést. Azaz, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szándékosan szembement a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) által között kollektív szerződésben rögzítettekkel. Vagyis szerződést szegett, a kedvenc, házi szakszervezetével kötött, saját megállapodását rúgta fel. Ráadásul a kollektív szerződés hatályon kívül helyezésével a korábbi, OMSZ-MÖSZ megállapodást léptet újra hatályba, az úgynevezett 1-77-est. Már ebben is a 37 240 forintos tétel szerepel, ezt tehát levonások nélkül mindenféleképpen el kellett volna utalniuk a bajtársaknak. Annyi történt, hogy velünk akarják elvitetni a balhét" - hangsúlyozta az elnök.