Május 20-tól megszűnik a mentolos dohányáruk forgalmazása, ez alól csak az elektromos és a füstmentes cigaretta lesz a kivétel. A lépésről már jó előre lehetett tudni: hat éve döntötte el az Európai Parlament, hogy a mentolos ízesítés megszűnik 2020-ban. Az különféle ízesített cigaretták többségét már 2017-ben megszüntették, az indok pedig akkor és most is ugyanaz volt: könnyebben rászoknak a fiatalok a cigerattára, ha az ízesített.

Korábban a Győr+ írt arról, hogy a menta leveléből kivont olaj, melyet a dohánytermékeknél használnak, nagyobb mennyiségben tartalmaz pulegon nevű vegyületet; melyről kimutatták, hogy főleg máj- és tüdőrákot, illetve egyéb daganatot okozhat.

A már piacon lévő márkákat és típusokat 2019. december 31-éig lehetett gyártani, importálni, bejegyzett kereskedő által fogadni és 2020. május 20-áig lehet forgalomba hozni.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint ezt az időpontot követően nem forgalmazhatóak tovább a nemzeti dohányboltokban azon elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok, valamint dohányzást imitáló elektronikus eszközök (utóbbiak nikotinmentes pára fogyasztását teszik lehetővé), amelyek bármilyen ízesítést tartalmaznak.

A kormány 2010 óta számos eszközzel fellépett a dohányzás visszaszorítása érdekében: korlátozta a munkahelyi, közterületi vagy éppen éttermi dohányzást. A trafikrendszer bevezetésével csökkent az elárusítóhelyek száma és a jövedéki adók folyamatos emelése is a dohányzással szemben hat.