Az elszabaduló élelmiszer- és rezsiárak miatta nehéz helyzetbe kerültek azok a közétkeztetők, akik az óvodai, iskolai étkezést biztosítják a gyermekek számára: sokáig nem emelhettek árat a veszélyhelyzet miatt, és mostantól is csak fokozatosan háríthatják át az elszálló költségeket a fogyasztókra.

A MEZNA az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) menzája a Napi.hu-nak azt írta: az előző tanévben 1480 forintért biztosítottak egy háromfogásos ebédet, összekapcsolva egy komplex pedagógiai programmal.

Az idei tanévtől pedig 2145 forintért kínálták a szintén háromfogásos ebédet, amely összeget az iskola nem fogadott el.

Ezért a közétkeztető az iskolában beszünteti tevékenységét. A szülőknek címzett levelében azt írták: az általuk használt alapanyagok ára a tavalyi évhez képest általában 30-40 százalékkal, de sok esetben 50-60 százalékkal emelkedett. A vendéglátásban eddig még soha nem tapasztalt munkaerőhiány van, így a megfelelő minőséget nyújtó kollégákat csak rendkívül nehezen és jóval - a korábbiakhoz képest 30-40 százalékkal magasabb munkabér felajánlásával, plusz egyéb juttatásokkal tudják alkalmazni. Semmilyen rezsicsökkentés vagy kedvezmény nem érint őket, így a piaci árat fizetik mind a villany, mind a gáz, mind az üzemanyag esetében – írja a Pénzcentrum.hu.

Már egy éve jelezték, hogy bajban van

A közétkeztetők a túlélésért küzdenek, mondta Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke korábban az Indexnek.

Már egy éve jelezték a döntéshozók felé, hogy az alapanyagárak az egekbe szöktek, a helyzet azóta csak rosszabb lett, a költségeik minden fronton növekedtek. Kikerültek a rezsicsökkentésre jogosultak köréből, és már az üzemanyagot is piaci áron kell venniük, miközben nap mint nap jelentős logisztikai tevékenységet folytatnak. Eközben az áfa 27 százalék, a dolgozók pedig teljesen jogosan magasabb bért követelnek, a jelenlegi ugyanis nem piacképes éppen, ezért 30 százalékos emeléssel szembesülhetnek szeptembertől a közétkeztetésben étkezők.