A hivatal csütörtöki közleményében azt írta: a termék ochratoxin A méreganyagot tartalmaz. Hangsúlyozták: a kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A termék már nincs az üzletláncok polcain. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok. Közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.

Frissítés! Reagált a gyártócég

A Nestlé 5 Gyümölcsös Falatok normál napi fogyasztása (2 adag, a csomagoláson feltüntetett elkészítési utasítás szerint) nem jelent egészségügyi kockázatot - közölte a gyártó. Termékeink minősége és fogyasztóink egészsége a legfontosabbak számunkra, ezért a hatóságokkal együttműködve azonnal vizsgálatot indítottunk az ügyben, és a kérdéses termék visszavonása a boltok polcairól megtörtént. A termékvisszavonás más terméket nem érint, kizárólag ezt az adott tételazonosítójú és 2017. januári lejárati idejű terméket - írták a közleményben.

QP | Quality Placement