Az Affidea és a ScreenPoint Medical stratégiai partnerséget hoz létre a mammográfiás szűrés klinikai eredményeinek javítására, valamint az emlőrák eddiginél is korábbi stádiumában történő felismerésére - jelentették be ma a két vállalat vezetői. A mesterséges intelligencián alapuló megoldás, a Transpara algoritmusok segítségével automatikusan felismeri az emlőrákra utaló jeleket a 2D-s, illetve 3D-s mammogramokon.

A szoftver a mellrák valószínűsége alapján 10 pontos skálán értékeli a felvételeket, s a pontszám alapján a vizsgálatok sorrendbe állíthatók, így prioritást kaphatnak azok a páciensek, akiknek további vizsgálatokra van szükségük. A számítógép támogatta képalkotás jelzi a meszesedéseket, illetve az egyéb, rákra utaló jeleket, és interaktív döntéstámogatással segíti a radiológusokat a még pontosabb leletezésben.

Életbevágó a gyorsaság

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Európában a becslések szerint 560 000 új esetet diagnosztizáltak 2018-ban.Az EU 28 országában élete során minden 8. nőnél kialakul mellrák. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint tavaly világszerte 627 000 nő halt bele a betegségbe3, közülük 150 ezren Európában.