Az elmúlt két évben a felsőoktatást érintő átalakulás azt célozta, hogy olyan hallgatók jöjjenek ki az egyetemekről, akik a változó munkaerőpiaci kihívásokra innovatív válaszokat tudnak adni. A rugalmasabb modell bevezetésétől, a két és félszeresére nőtt finanszírozástól és az alapítványi fenntartástól azt várják, hogy az intézmények jelentősen előre lépjenek az egyetemi rangsorokban - mondta az MTI szerint Hankó Balázs.

Hankó a célok között említette, hogy 2030-ig a világ száz legjobbja közé kerüljön egy magyar egyetem, illetve legalább három intézmény kerüljön be az Európai Unió legjobb 100 egyeteme közé.

Az intézmények több forráshoz juthatnak, ha olyan képzést és mentorálási programokat biztosítanak, amelyekkel javítják a fiatalok munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, csökkentik a lemorzsolódást, illetve növelik a térségi elhelyezkedést.

Mészáros: válságban van szükség nagy tudásra

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, a Mészáros Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.

A felsőoktatásban tanulók számára indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket. Tervben volt az ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni - közölte a nagyvállalkozó.

Több mint ezer váli-völgyi tanulót támogattak

Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, hogy az elmúlt hat évben több mint félmilliárd forintot fizettek 1142 váli-völgyi tanulónak, idén 194 hallgató kapott 90 millió forint támogatást.

A Mészáros Alapítvány konferenciája az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál, a kétnapos rendezvényen mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt. Előadást tart többek között Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója - írta az állami hírügynökség.

Az alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egyszer részt vesznek az alapítvány által szervezett komplex programon.