A Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlásával az Opus Zrt áramhálózattal bővítheti a stratégiai portfólióját. A hírt, mely szerint az E.On Hungária Zrt. német anyavállalata megállapodást kötött a befektetési holdinggal a Titász eladásának-megvásárlásának feltételeiről, az Opus a BÉT honlapján közölte.

A 100 milliárd forintos eszközértékű Titász Zrt. megszerzésével az Opus célja a vállalat stratégiai pozícióinak erősítése az energetikai piacon, és a cégcsoport stabil jövedelmezőségének biztosítása - írták. A tranzakció az áramhálózati cég átvilágítását és a végső szerződés megkötését követően a Gazdasági Versenyhivatal elé kerül, ha a GVH az ügyletet jóváhagyja, a megállapodás 2020. harmadik negyedévben lezárulhat.

A Titász jövőbeli fejlesztések célja újszerű hálózati megoldások kialakítása a zöldenergia mind szélesebb körű felhasználására, az "okos otthonok" elterjedésére, valamint az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó infrastrukturális elvárásokra. A társaság szolgáltatási területén épül fel a tervek szerint a BMW debreceni gyára az utóbbi évek legnagyobb autóipari beruházásaként - áll a sajtóközleményben.

Az Opus Global Nyrt. az ország második leggazdagabb vállalkozójának, Mészáros Lőrincnek az érdekeltsége.

Bevásárolt az MVM is

Az Opus bejelentésével egyszerre az E.On is közleményt adott ki, hogy a társaság keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel is, melynek értelmében az E.On Hungária Zrt. "stratégiai eszközcseréken keresztül optimalizálja az üzleti portfolióját". Ez azt jelenti, hogy bejött a Népszava augusztusban vázolt víziója, vagyis: az E.On kész az eddig védett magyarországi pozícióinak (illetve: annak egy részének) feladására.

A tranzakciók lehetővé teszik az E.On Hungária csoport számára - írta az E.On a kiadott közleményében - , hogy a hagyományait folytatva jelentős piaci szereplőként, új értékeket teremtve az energiavilág formálásának részese legyen Magyarországon, felhasználva a nemzetközi E.On csoport tapasztalatát, innovációs képességét és erőforrásait.

Az ügy hátterében az áll, hogy az E.On szeptember 17-én uniós jóváhagyást szerzett az RWE-vel megkötött bonyolult portfóliócseréire. Egy nappal később az E.On többségi részesedést szerzett az Innogy nevű cégben, mely Magyarországon az ELMŰ Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. többségi részvényeseként működött. Ezt követően az E.On Hungária Zrt. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27 százalékos ELMŰ és ÉMÁSZ részvénycsomagját, majd az E.ON Hungária tulajdonosa (E.ON Beteiligungen GmBH) október 3-án már elvi keretmegállapodást is kötött a hogyna továbbról az MVM-mel, (amely az ELMŰ és az ÉMÁSZ részvényese is), valamint az Opus Global Nyrt.-vel (Opus).

E megállapodás részeként az E.On megszerezné az MVM ELMŰ, illetve ÉMÁSZ részesedését, cserébe viszont eladná a Titászt az Opusnak, az ÉMÁSZ Hálózati Kft-t az MVM csoportnak, a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft-ben lévő 50 százalékos részesedését az MVM-nek, míg az MVM - pénzügyi befektetőként - 25 százalékos kisebbségi részesedést szerezne az E.On Hungáriában. A német energiaóriás leányvállalatánál úgy számolnak, hogy mindezekre 2021-re kerülhet majd sor.

Ez az egyik legkomplexebb ügylet

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. megvásárlásával tovább erősödik az MVM Csoport lakossági ellátáshoz kapcsolódó, stratégiailag fontos eszközállománya. Az E.On Hungária Zrt. 25 százalékos részesedésének megvásárlása fontos mérföldkő az MVM számára, amely további szinergiákat hozhat mindkét energetikai társaságnak. A megállapodás összhangban van az MVM Csoport stratégiai céljaival, és kiterjed a romániai energiapiacon való együttműködési lehetőségek feltérképezésére is - közölte az MVM.

Tegnap a magyarországi energiapiac történetének egyik legkomplexebb ügyletét valósítottuk meg az E.On-nal közösen. Az elmúlt időszakban kollégáimmal azon dolgoztunk, hogy a magyar energetikai szektor pozícióját tovább erősítsük, függetlenségét növeljük és ezzel együtt a nemzetgazdaság számára olyan iparági előnyöket teremtsünk, amely lehetőséget teremt a lakossági szolgáltatások minőségének javításához, stratégiai céljaink maradéktalan eléréséhez - mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.