Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kutatás-fejlesztési (K+F) projekt indul a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű és a Navitasoft együttműködésében, amelyben azt vizsgálják, hogy milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának; illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást.

A hírt az energiavállalat közölte az MTI-vel, tájékoztatásuk szerint a konzorciumi együttműködés a MET Csoport üzleti tudására és a Navitasoft digitális tapasztalatára épít, amelyek mellé a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát.

Az ellátás folyamatossága érdekében a napsütéses és szeles, tehát túltermeléses órákban be-, az alultermeléses órákban pedig kitárolni kell az energiát. Ilyen mennyiségű fizikai tárolási rugalmasság kiépítése viszont nem észszerű, ezt lehet kiegészíteni digitális, automatizált megoldásokkal.

A megújuló termelés ingadozásainak ideális kiegyenlítési módja, hogy a megtermelt többlet elektromosságot akkumulátorokban tároljuk, amelyekből később könnyen kinyerhető az energia esténként vagy a szélcsendes időszakokban. A termelés ingadozása miatti kihívásra pedig adatalapú, digitális eszközökkel lehet megoldást találni, megfelelve a 21. századi gazdaság karbonsemlegességi elvárásainak – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A létrejövő aggregátori platform megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez. A projekt részeként telepítenek egy közel 4 MW-os, kétórás tárolókapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

A magyarországi piacon jelenleg nincs olyan dedikált – a digitalizáció és az energiatárolás előnyeit egyszerre alkalmazó – szolgáltatás, amely megújuló termelőknek nyújtana kiegyenlítési szolgáltatást. Az a célunk, hogy a hazai és a regionális árampiacok szereplőinek olyan megoldást fejlesszünk ki a konzorcium projektjének keretein belül, amely képes a heterogén portfoliók széleskörű optimalizációjára – magyarázta Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított pályázati támogatással valósul meg, teljes költségvetése 1,585 milliárd forint, a támogatás összege mintegy 399 millió forint.