Egy kanadai földgázmező fölött műholddal észleltek metánfelhőt, a kibocsátás mértékét április 20-án óránként 79 tonnára becsülték - közölte a Kayrros SAS térelemző cég, amely az Európai Űrügynökség adatainak elemzésével találta meg a füstfelhőt. Ha a kibocsátás egy órán át tartana, az nagyjából annyi hőt vonna magába, mint több mint 300 000, óránként 100 kilométer/órás sebességgel haladó autó. A műholdas adatokból viszont nem derült ki a szivárgás időtartama.

Kayrros szerint ez a legsúlyosabb metánfelhő, amelyet Kanadában a műholdas rendszer 2019-es bevezetése óta észleltek, és a harmadik legnagyobb mértékű kibocsátás, amelyet idén Észak-Amerikában azonosítottak. A gázfelszabadulást a Duvernay palagázlelőhely déli végénél észlelték, amely a nyugat-kanadai üledékes medencéhez tartozik. Az állami és magán műholdas adatok olyan országokban is segítettek a metánszökések felderítésében, mint Banglades és Türkmenisztán.

Az olaj- és gázmezőkből származó metánkibocsátás megállítása világszerte a klímavédelmi teendők listájának élére ugrott, mivel a nemzetek és a vállalatok a kibocsátáscsökkentés legköltséghatékonyabb módjait helyezik előtérbe. A metán a légkörben töltött első 20 évben mintegy 84-szer veszélyesebb a környezetre, mint a szén-dioxid. Emellett a földgáz elsődleges összetevője, ami azt jelenti, hogy a szivárgások megakadályozása több eladható üzemanyagot biztosít a vállalatok számára - írja a Bloomberg.

A gáz néha véletlenül szivárog a rosszul karbantartott csővezetékekből, de szándékosan is kibocsátják a biztonság fenntartása érdekében és teszteléskor. Néhány amerikai fúró szándékosan ereszti ki a metánt az olajkitermelés során, ha nincsenek meg az erőforrásaik a gáz piacra juttatásához.

A kanadai energiaügyi szabályozó hatóság szerint az általa szabályozott vállalatoknak nem kell tájékoztatniuk, ha szándékosan fáklyázzák vagy engedik ki a gázt, mivel ezek a kibocsátások a rendszeres üzemeltetési és karbantartási tevékenység részét képezik. A véletlenszerű kibocsátásról tájékoztatni kell az állami szabályozókat, de a hivatal szerint április 15. és április 20. között a gázfúvóka 50 kilométeres körzetében nem jelentettek egyet sem.

A kitermelést folytató TC Energy közölte, hogy április 20-án tervezett kibocsátást hajtott végre a Beiseker kompresszorállomásán, nagyjából 33 kilométerre délre attól a helytől, ahol Kayrros a metánfelhőt azonosította. A vállalat nem volt hajlandó becslést adni arra vonatkozóan, hogy mennyi metán szabadulhatott fel az április 20-i robbantás során, bár elmondása szerint intézkedéseket tett a szennyezés csökkentése érdekében. "Nem tudjuk megerősíteni, hogy a megosztott műholdfelvételek a tervezett eseményhez kapcsolódnak, amely az összes kanadai szabályozásnak megfelelően történt" - közölte a vállalat.