Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban, a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék! - kezdi cikkét az Agroinform.

A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok, amire válaszul a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer - a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával - biztonságosan használható mezei pocok ellen. Viszont szigorúan kérik az érintetteket, hogy más módszert ne alkalmazzanak, például tilos a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem, vagy egyéb méreggel kevert csalétek) kihelyezése.

Mindkét esetben elmondható, hogy sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, a hatékonyságuk viszont jóval kisebb. A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

Pár éve Budapesten a patkányok szaporodtak jelentősebb létszámban, amely miatt fokozott irtást kellett engedélyezni. A probléma azóta országos lett.