Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat felhatalmazza az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t, hogy a 2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó 110 milliárd forintos keretösszeggel 2022. első negyedévében indítsa el a mikro-, kis- és középvállalkozások budapesti komplex fejlesztéseinek finanszírozását biztosító MFB Budapest Plusz Hitelprogramot.

Az MFB Budapest Plusz Hitelprogramhoz kapcsolódóan a kormány

  • kamattámogatást biztosít a központi költségvetés terhére, amelynek mértékét úgy kell meghatározni, hogy a hitelfelvevő vállalkozások által fizetett nettó ügyleti kamat éves szinten nem haladhatja meg - a fennálló tőketartozásra vetítve - a 0 százalékát, továbbá 
  • a hitelprogram keretében nyújtott hitelek kamattámogatása éves szinten nem haladhatja meg - a fennálló tőketartozásra vetítve - a 8 százalékot.

A határozatban szerepel az is, hogy a 2021–2027 programozási időszakban, az egyes európai uniós alapokból származó hitel típusú pénzügyi eszközök kihelyezése az „MFB Pont Plusz” hálózaton keresztül történjen.

A 2014–2020 programozási időszak pénzügyi eszköz forrásaiból kihelyezett, és a végső kedvezményezettek által ténylegesen visszafizetett forrásokból 350 milliárd forint felhasználásáról is döntött a kormány. Ezeket az MFB Zrt. a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság finanszírozását biztosító hitelprogramjai keretében helyezi ki.

A határozatban a kormány utasítja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy – az érintett miniszterek bevonásával – gondoskodjon 110 milliárd forint erejéig, a pénzügyi eszközök betervezéséről a 2021–2027 programozási időszak operatív programjaiba. Továbbá azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket a pénzügyi eszközök európai uniós forrásainak rendelkezésre állása érdekében.