A vállalati hitelezés folyamatait továbbra is vállalatméret szerinti kettősség jellemzi - derül ki az MNB friss hitelezési folyamatok című elemzésből.

Az idei harmadik negyedévben ugyanis a kkv-szegmensben folytatódott a hiteldinamika javulása, éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a hitelállomány. A nagyvállalati hitelezés jelentős mértékben csökkent. Így a teljes hitelállomány 4,4 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. A háztartási szegmens új kihelyezései elsősorban a lakáscélú szerződések volumenének köszönhetően növekedtek, ami a hitelezési feltételek változatlansága mellett a kereslet intenzív bővülésének tudható be.

Idén július-szeptemberben 28 milliárd forinttal (0,5 százalékkal) növekedett a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya a megelőző negyedévhez képest.  Míg a nagyvállalati hitelállomány mintegy 46 milliárddal csökkent, addig a kkv-szektoré 74 milliárd forinttal bővült. A nagyvállalati hitelezés folytatódó leépülése miatt azonban a teljes hitelállomány továbbra is csökkenő tendenciát mutat éves összevetésben, az állományleépülés éves üteme 4,4 százalékot tett ki 2015. szeptemberben.

A bankoknak a felmérésre adott válaszai alapján a hitelezési feltételek összességében enyhültek a negyedévben, amit mind a kis összegű, mind a nagy összegű forinthitelek finanszírozási költségeinek esetében mérséklődés kísért. A bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, amelynek további erősödésére számítanak a következő negyedévekben.

Talán beindulnak a lakossági hitelek

A háztartási hitelállomány 67 milliárd forinttal mérséklődött e három hónapban, így éves összevetésben 15 százalék az állományleépülés, de az elszámolások egyszeri hatásától eltekintve is 4,5 százalék lenne a mínusz. Az új hitelkihelyezésekben azonban van élénkülés, a hitelintézetek bruttó háztartási hitelvolumene 18 százalékkal haladta meg az előző évit. A bankok nem változtattak a lakáscélú hitelezési feltételeiken a negyedévben, miközben a bankok teljes köre a kereslet élénküléséről számolt be ebben a szegmensben. A fogyasztási célú hiteleknél különösen a következő fél évben várnak keresletnövekedést. Az új háztartási hitelek élénküléséhez az alacsony kamatkörnyezet is hozzájárult: a negyedévben mindkét szegmensben mérséklődtek a hitelköltségek és a felárak is.

Forrás: MNB
Kép: Kattintson a nagyításért!