A társaság fő tulajdonosai, a Permira-alapok és a VCP által tartott tegnapi sajtóbeszélgetésen kiderült, hogy milyen megoldáscsomagot kínálnak a hitelezőknek. A jelenlegi tulajdonosok vállalják, hogy 80 millió eurót tesznek a cégbe, a fő hitelezők pedig a következő két évben esedékes hiteltörlesztésnek csak 25 százalékára tartanak igényt, a többit tőketartozássá konvertálják. A megállapodás részeként a mezzanine-hitel tulajdonosai követelésükért cserébe részvényeket kapnának, amelyeket a Permira és a VCP engedne át a saját részesedéséből. Amennyiben az egyezség létrejön, az MFB százmillió euró hitelt nyújt a társaságnak, azzal a feltétellel, hogy követelése minden más hitelezőét megelőzi.

Lapunk kérdésére Christian Neuss, a Permira partnere elmondta, a mintegy 270 millió euró névértékű mezzanine-hitel birtokosainak 19 százaléknyi BC-részesedést kínálnak. Wolfgang Büchele, a társaság elnök-vezérigazgatója helytállónak tartotta a Napi információit, hogy a távol-keleti hedge fundok 25 százalék körüli áron vehették meg ezeknek a hiteleknek mintegy 75 százalékát.

Mindez - ha helytálló az a feltételezés, hogy a hedge fundok mögött a Wanhua áll - azt jelenti, hogy a kínai vegyipari cég nagyon jutányos áron juthatna a BorsodChem csaknem ötödéhez, mégis elutasítja ezt az ajánlatot. A BC hitelátütemezéséhez viszont a szabályok szerint valamennyi hitelezői csoportnak beleegyezését kell adnia, vagyis a mezzanine-hitelezőknek is, hiába támogatják a jóval nagyobb hitelt nyújtó bankok a megállapodást.

Ez a tény felértékeli a Wanhua pozícióját: a kínaiak többségi részesedést szeretnének a BC-ben, illetve, mint tegnap elhangzott, részt kérnek a vállalat irányításából. A megegyezésre már nincs túl sok idő, Büchele elmondása szerint a senior hitelezőkkel október 6-áig, a mezzanine-hitelezőkkel október 12-15-éig alá kell írni a megállapodást, a késlekedés (eredetileg augusztus vége volt a határidő) már eddig is nagy kárt okozott.