Ez 6,53 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. Az egy főre jutó vagyon még nagyobb mértékben, 7,65 százalékkal 971 ezer forintra nőtt.

Az 1,073 millió fős önkéntes nyugdíjpénztári tagság összességében 7,2 milliárd forint állami támogatást kapott adó-visszatérítés formájában. A Pénztárszövetség szerint ez az összeg a következő időszakban nő.

Az egészségpénztári tagok egyéni befizetései kiugró mértékben, 14,5 százalékkal nőttek egy év alatt, a taglétszám pedig 1,5 százalékkal emelkedett. A Pénztárszövetség szerint az év végén a cafeteriacsomagok kialakításánál érdemes a kedvező feltételeket biztosító pénztári megoldásokat számba venni.

A szervezet a jövőbeli növekedés érdekében az MNB-vel szakmai együttműködési megállapodást kötött.

Az összesített vagyon 6,53 százalékos növekedése, valamint az egy főre jutó vagyon 7,6 százalékos növekedés kedvező eredményt jelent a mostani és a jövőben várható alacsony kamatkörnyezetben - mondta az önkéntes nyugdíjpénztárak eredményeit kommentálva Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Az idei negyedévekben a tagok egyéni befizetéseinek összege 5-11 százalékkal magasabb volt az előző év azonos negyedévéhez képest. A tagi befizetések ráadásul az idén minden negyedévben meghaladták az elmúlt tíz évben mért negyedéves összegeket - fogalmazott Kravalik. Kedvező, hogy az idei második és harmadik negyedévben a munkáltatói befizetések összege 1-3 százalékkal nőtt.

Az év vége kiemelten fontos mind a pénztárak, a tagok és a leendő tagok számára, mivel a tapasztalatok alapján az érintettek ebben az időszakban élnek az adókedvezmények adta lehetőségekkel.

A pénztárak vagyonnövekedése önmagában is jó ajánlólevél az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz, az adó-visszatérítésként igénybe vehető állami támogatás pedig még vonzóbbá teszi ezt a megoldást. Az  adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok tavalyi befizetéseik után rekordösszegű, 7,2 milliárd forintos adó-visszatérítést kaptak egyéni számláikra.