A kormány ígérete szerint a szakképzési hozzájárulás munkahelyi képzésekre fordítható összegét lennének hivatottak pótolni a még nyitott, munkahelyi képzésekre használható TÁMOP-pályázatok. A kétségek ellenére a beadott igények jelentősen meghaladják a lehetőségeket, a mélyrepülésben lévő felnőttképzési piac is ezekben reménykedik.

Ha nem szeretjük a pályázatokat, akkor is érdemes indulni - ha még lehet

Munkahelyi képzésekre közel hatmilliárd forint vált elérhetővé a vidéki vállalkozások számára, a budapesti és Pest megyei cégeknek nagyságrendekkel kevesebb, ami alaposan átrendezheti a piacot. Cikkünk írásakor még pályázható volt a rugalmas foglalkoztatási formákat, munka-magánélet egyensúlyt, vállalati gyermekmegőrzőket támogató kiírás (TÁMOP-2.4.5-12/8), és az egészséges életmódot és programokat ösztönző kiírás is (TÁMOP 6.1.2./11/1).

Tízszeres túljelentkezés a közép-magyarországi régióban

Az alább közölt adatok részben külső forrásból származnak, a beadott pályázatok számát és összegét tekintve egy korábbi állapotot tükrözve.A Napi birtokába jutott adatok alapján főleg a közép-magyarországi régióban haladják meg (majd tízszeresen) az igények a rendelkezésre álló, kiosztható összeget.  Az ESZA (Európai Szociális Alap) Nonprofit Kft a támogatható pályázatok várható számát és a rendelkezésre álló forrás összegét erősítette meg hivatalosan.

TÁMOP 2.1.3.A-12/2 (Közép-Magyarországi Régió)
Támogatható pályázatok várható száma: 75-85
Forrás: 300 millió forint
Beérkezett pályázatok: 644
Igényelt támogatás: 3,16 milliárd forint

TÁMOP 2.1.3.A-12/1 (konvergencia régiók)
Támogatható pályázatok várható száma: 1500-1700
Forrás: 6 milliárd forint
Beérkezett pályázatok: 1561
Igényelt támogatás: 8 milliárd forint

"Nem szeretik a pályázatokat, a kis cégeknek szánt képzési program mégis betelt egy héten belül"- mondta Simon Ildikó, a vezetői és készségfejlesztő tréningeket kínáló Victum ügyvezetője, aki szerint érdemes a még nyitott lehetőségekkel élni, mivel ilyen összegű és célrendszerű pályázatok már aligha fognak megjelenni az elkövetkező másfél évben.

Az általános pályázatokon túl egyedi kormánydöntés alapján speciális képzési támogatásban részesülhetnek a legalább 50 munkahelyet teremtő beruházások, melynek új szabályait július 13-án tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 50 és 500 közti új munkahelyre legfeljebb 1 millió euró, 500 munkahely felett legfeljebb 2 millió euró képzési támogatás járhat, ha a képzésben vevők legalább 60 százalékát legalább egy évig továbbfoglalkoztatja a beruházó.

Vezetők, értékesítők, beszerzők képzése, kötelező esélyegyenlőségi programok

A vezetők fejlesztése még vagy megint nagyon fontos terület - állítja Simon Ildikó. Egyre fontosabb a munkatársak változó, bizonytalan környezetben történő karizmatikus vezetésének képessége. Kiemelten fontos az értékesítők, beszerzők fejlesztése is, a piaci részesedés növelését, a költségek csökkentését érdemes megfelelő emberek kiválasztásával és képzésével támogatni. Nagyobb hangsúlyt kap a stresszkezelés és a motivációs eszköztár megújítása: fontossá vált az intellektuális (új tanulási kihívások) és a spirituális motivációk (önmegvalósítás) támogatása, illetve érzelmi kötődés kialakítása. A nyár emellett még mindig a csapatépítő programok időszaka is.

"A lehetőségeket és az igényeket összevetve meglehetős kihívás az értelmes, hosszú távon is megtérülő képzési programok összeállítása és megvalósítása. Egyre több ügyfél szerint nem az a fontos, hogy melyik trénercéggel dolgoznak, hanem ki és milyen személyiségű az a tréner vagy a trénercsapat, akire a vezetőket és a munkatársakat bízzák"-  tette hozzá Simon Ildikó, hangsúlyozva, hogy nem érdemes csak az árakat összehasonlítva választani. Számos pályázatnál tevékenységtől függetlenül alapfeltétel esélyegyenlőségi tervet készíteni, képzésen részt venni, de nő a rugalmas foglalkoztatási formákkal, családbarát munkahellyel összefüggő képzések népszerűsége is.

Nyelvoktatás - az uniós források nem pótoják az elvont szakképzési hozzájárulást

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke szerint idén nem teljesül az ígéret, hogy a korábban szakképzési hozzájárulásból fedezett képzések majd pályázati pénzből lesznek folytathatóak. A beadási határidőket, elbírálási és szerződéskötési időszakokat figyelembe véve az új képzések várhatóan csak 2013 elején indulnak majd, azok is főleg vidéken. Szakképzési hozzájárulásból körülbelül 50 ezren tanultak korábban nyelvet, a változások miatt idén körülbelül 1 millió nyelvóra marad el. A kiírt pályázatok ennek töredékét tudják pótolni, azt is jelentős késéssel.

Még kevesebb magyar beszél idegen nyelven

Nyelvi képzettségünket tekintve a legújabb  Eurobarometer felmérés szerint legutolsók vagyunk az Unióban: még a sokat szidott olaszok, portugálok, vagy a világnyelvet beszélő britek is megelőznek bennünket. A 2005-ös felmérés óta 7 százalékkal kevesebb magyar állította, hogy beszél egy idegen nyelvet (összesen 35 százalék, szemben az 54 százalékos uniós átlaggal). Csökkent a két nyelvet beszélők aránya is 14 százalékkal - önkritikusabbak lettünk 2005 óta, vagy a nyelvet tudók elmentek külföldre?
Ősszel a magánszemélyeknek is indul a tervek szerint pályázat: személyenként 90 óra akkreditált nyelvi képzést nyerhet a sikeres pályázó, így azok is részt vehetnek, akinek a munkáltatója nem támogatja a nyelvi képzést. A program informatikai képzésre is felhasználható lesz.

Salusinszky András szerint a közgondolkodás is változásra szorul: egy korábbi Eurostat felmérés szerint az európaiak 50 százaléka gondolta, a képzés jó befektetés, a magyaroknál húsz százalék alatt volt ez az arány. Nem beszélünk és nem tanulunk nyelveket, ami életveszélyes stratégia egy kicsi, nyitott gazdaságban - figyelmeztet a NYESZE elnöke, pedig tárgyalóképes nyelvtudással 20-30 százalékkal magasabb fizetés alkudható ki. Bár enyhén emelkedett a külföldi munka miatt nyelvet tanulók aránya - főleg a némettanfolyamokon - ez még mindig csak pár ezer embert jelent.

Nyelvi képzésbe beiratkozottak száma, 2012
Képzés jellegeDél-AlföldDél-DunántúlKözép-DunántúlKözép-MagyarországNyugat-DunántúlÉszak-AlföldÉszak-MagyarországÖsszesen
nyelvi képzés1019121822871124838071892200223473
Forrás: Forrás: Nemzeti Munkaügyi Hivatal - Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság, OSAP statisztika

Ha nyelvi képzésre pályázna egy cég, feltétlenül javasolt olyan iskolát választani, amely nem csak regisztrált és akkreditált, hanem a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete minőségbiztosítási szempontjainak is teljes körűen eleget tesz" - mondja Salusinszky. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete uniós támogatással jogsegélyszolgálatot működtet (ha például egy nem körültekintően választott nyelviskolával jogvita van), a választást megkönnyítő szaktanácsadással áll rendelkezésre.

Egyre kevesebb a forrás felnőttképzésre

A felnőttképzési, nyelvoktatási piacot sorozatosan érték a hátrányos intézkedések: előbb a felnőttképzés és felsőfokú képzés költségére tekintettel adható adókedvezményt (évi 60 ezer forint) törölték el, majd kivezették az oktatásra, nyelvi képzésre is felhasználható üdülési csekket. A SZÉP kártya ilyen irányú felhasználhatóságáért most lobbiznak a képző szervezetek. Idéntől a kutatás-fejlesztéssel összefüggő, ún. K+F lehetőség is szigorodott, amelynek keretében korábban szervezet-innovációs programokat, a kutatási eredmények bemutatását szolgáló műhelymunkát, tréninget is tudtak finanszírozni a vállalkozások. Komplex állami stratégia nem helyettesítette a korábbi eszközrendszert, maradtak az uniós pályázatok, vagy a saját bevételből történő képzés. A Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ), és a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete ( NYESZE) közösen kíván a jövőben fellépni a szorosabb szakmai konzultáció, a nagyobb nyilvánosság és a valódi előrelépést biztosító jogszabály-alkotás érdekében.