Tisztán elektromos személyautók, egyterűek és kisárusszállítók szállítására írt ki közbeszerzést a költségvetési szervek központosított közbeszerzéseit lebonyolító Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből. A két éves keretmegállapodás összértéke nettó 2,5 milliárd forint.

Ekkor keretösszegből, 7 milliós kedvezményes bruttó átlagárral számolva akár 450 autót is beszerezhetnek a következő két évben.

A kiírás öt részből áll. Az első kettőben az állami normatíva szerinti 5-ös, középkategóriájú autókat vesznek. Ebben 800 millió forint áll rendelkezésre a 2650 milliméternél kisebb, és 500 millió az ennél nagyobb tengelytávú autókra. További 500 millióért vesznek állami normatíva szerinti 6-os autókat, itt nem határoztak meg tengelytáv-kritériumot. Továbbá beszereznek egyterűeket 200 millió, kisárusszállítókat pedig 500 millió forint keretösszegben.

AMagyarországon is népszerű VW Golf tengelytávja 2630, a Nissan Leaf-é 2700, míg a BMW i3-asé 2570 milliméter. Mivel a keretszerződést két évre köti a KEF, a piacon megjelenhetnek olyan modellek, amelyek megfelelnek a kritériumoknak. A Nissan Leaf bruttó listaára kereskedői kedvezménnyel jelenleg 8,5 millió forinttól kezdődik, azonban a kormány legfeljebb 1,5 millió forint támogatást nyújt, amely 7 millióra csökkenti az alapárat. A BMW i3 11,8 millióba kerül, ebben azonban még semmilyen kedvezmény nincs benne.

A közbeszerzésen az ajánlatokat március 9-ig várják, a KEF egy ajánlattevővel (akár konzorciummal) köt majd keretmegállapodást.

Bár az állami szervek és háttérintézmények eddig is vásároltak vagy béreltek elektromos autókat, de azok pár darabos flottát jelentettek

Az autók nem maradnak áram nélkül, ugyanis a KEF egy másik közbeszerzést is kiírt, méghozzá elektromosautó-töltőkre nettó 4,7 milliárd forint keretösszegben. Ebben 50 és 22 kilowattos DC töltők, illetve 22 kilowattos AC töltőket szereltetnek majd fel a szerződéskötéstől számított két éven belül. Az ajánlatokat március 13-ig várják.