A MÁV-Start Zrt. tavalyi belföldi menetdíjbevétele másfél százalékkal, 540 millió forinttal, míg a nemzetközi menetjegyek eladásából származó bevétele 1,1 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as teljesítményt. A kedvező adatokhoz elsősorban a menetjegyet vagy bérletet váltó utasok számának növekedése, valamint az InterCity és a nemzetközi szegmens eredményeinek javulása járult hozzá - közölte a társaság. Hogy ezzel mekkora bevételre tett szert a személyszállító cég, azt viszont nem írták.

A belföldi bevétel emelkedését részben a menetjegyet váltó, fizető utasszám növekedése okozta. Tavaly közel 108,2 millióan váltottak jegyet vagy bérletet a vonatokra.

A dolgozói bérletek eladásából származó bevétel 2013-hoz képest csaknem 4 százalékkal lett több, összhangban a munkaerőpiac kedvező folyamataival. A tanulóbérletek is 2,5 százalékkal nagyobb bevételt eredményeztek, noha a bérlettel utazó diákok száma valamelyest csökkent, viszont esetükben az átlagos utazási távolság nőtt. Az utazási és jegyváltási szokások átrendeződését mutatja az is, hogy a díjbevételek a teljes éves utasszám kismértékű, elsősorban a díjmentes gyorsvonati és Intercity utazások elmaradásának betudható csökkenése ellenére emelkedtek.

A meghatározó fővonalakon, Budapest-Békéscsaba, Budapest-Szeged és Budapest-Győr között dinamikus, 10 százalék feletti utasszám emelkedés volt megfigyelhető az elmúlt három évben. A menetrendi intézkedések és a pályaállapot javítása vezetett ahhoz, hogy a Budapest-Lajosmizse vasútvonalon 2011-hez képest már másfélszer annyian utaznak, és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon is kétszámjegyű a növekedési ráta. Az új, modern FLIRT motorvonatok őszig tartó fokozatos megjelenése jelentős minőségi és kényelmi javulást eredményez, ezért a vasúttársaság az idei évre további bővülést vár az elővárosi szegmensben - írja a MÁV-Start.

Jól alakult a nemzetközi menetdíjbevétel is, amely csaknem 13 százalékkal nőtt, miközben tavaly több mint 2,5 millióan választották a MÁV-START-ot külföldi utazásukhoz. Ausztria és Németország felé továbbra is dinamikusan, 14,5, illetve 9,3 százalékkal nő a menetjegyekből származó bevétel. Jelentősen, 20 százalék felett emelkedett a horvátországi utasforgalom is a kedvező menetrendi kínálatnak köszönhetően, sőt a nyári kínálatbővítés további utasokat vonzhat a Horvátországba tartó vonatokra - ír várakozásairól a MÁV-Start közleményében.

QP | Quality Placement