Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyíregyházán hozza létre új pénzintézeti műveleti központját a Raiffeisen Bank Zrt. - jelentette be Martin Melkowitsch vezérigazgató-helyettes a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is. A bankvezető közölte: a műveleti centrumot a magyar kormány és a nyíregyházi önkormányzat támogatásával alakítják ki, és a beruházás idei első üteme után 150-en, majd az azt követő három-négy évben 600-800-an juthatnak munkához a pénzintézeti központban.

Czomba Sándor államtitkár tájékoztatása szerint a magyar állam a munkahelyteremtéshez és a dolgozók képzéséhez ad támogatást a banknak, az összeg dolgozóként nem éri el az egymillió forintot. Tamás Péter, a Raiffeisen Bank kooperációs igazgatója az MTI kérdésére válaszolva nem árulta el az új bankműveleti központ kialakításának tervezett költségét, mindössze azt közölte, hogy milliárdos nagyságrendű befektetésről van szó.

Elemzés után választották ki Nyíregyházát

A központ helyszínének - folytatta - Nyíregyházát egy évig tartó elemzés után, számos külföldi és tíz magyar nagyváros közül választották ki. A döntésben az játszott főszerepet, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen rendelkezésre áll A-kategóriás épület a központ létrehozásához, adott a jó alapképzettségű munkaerő, illetve a város jól megközelíthető, továbbá jelentős fogadókészséget és támogatást tapasztaltak a helyi önkormányzat vezetőinek részéről.

Czomba Sándor a foglalkoztatás javítása szempontjából kiemelkedőnek nevezte a Raiffeisen bankműveleti központ kialakítását, és azt, hogy a pénzintézet, amely a képzés segítése mellett nyolc hónapon át 70 százalékos mértékű bruttó bértámogatást is kap majd a dolgozók alkalmazásához, a szokásos négy helyett nyolc hónapos továbbfoglalkoztatást vállalt a felvételre kerülő alkalmazottaknál.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a képzési programba a helyi főiskolát tervezik bevonni, és az önkormányzat külön munkacsoport alakításával segíti a bank befektetésének megvalósítását.

Már keresik a dolgozókat

Rezsőfi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója elmondta: már hétfőtől fogadja a szervezet helyi kirendeltsége az első 150 dolgozó közé jelentkezőket, akiket 1,5-2 hónap alatt választanak ki. Augusztus elsején pedig megkezdik elméleti képzésüket, novemberben pedig a gyakorlati oktatásukat, majd december elsejétől a jól vizsgázók már munkába is állhatnak.

Tamás Péter hozzáfűzte: követelmény, hogy a leendő munkatársak legalább 10 százaléka angol nyelven is beszéljen, ezért a Nyíregyházi Főiskolán korábban végzett hallgatók jelentkezését is várják dolgozni a bankműveleti központba. Az oktatási intézményben a jelenlegi diákoknak pedig állásbörzén ajánlják majd az elhelyezkedési lehetőséget.

A bankcentrumot egy eddig üzletközpontként működő, 2700 négyzetméteres épületben tervezik kialakítani, amelynek tulajdonosával már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.