Csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a Mal Zrt. tartozása a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, ami miatt július végével az erőmű beszünteti a szolgáltatást - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.

A szolgáltatás fokozatos korlátozását már múlt pénteken megkezdték, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest. Július 31-én az erőmű átáll egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni - mondta a vezérigazgató. Ha nem történik érdemi változás, az erőmű végső megoldásként beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt. felé, ami a gyár leállásával visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel, pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére.

A Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti - közölte. Olvasatunk szerint a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek - mondta. A jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik - tette hozzá.

A Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja Ajka energiaellátását, ellátja az ipari és a lakossági ingatlanok fűtését is. Az erőmű hőszolgáltatás piacának 80 százalékát a Mal Zrt. teszi ki, a lakossági hőszolgáltatás 20 százalékot jelent.