A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) támogatási programja segítségével további 305 munkavállaló elbocsátásáról mondtak le a nyertes pályázók - jelentette be Erdős Norbert kormánymegbízott pénteken Békéscsabán, az újabb nyertes vállalkozók támogatási szerződésének ünnepélyes átadásán.

Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója kiemelte: az NFA Békés megyére leosztott keretének összege 2013-ban 753 millió forint, ebből a továbbfoglalkoztatásra fordítható összeg 330 millió forint, a többi képzésekre és különböző foglalkoztatást elősegítő eszközökre fordítható. Békés megyében főleg mezőgazdasági és élelmiszeripari kkv-k pályáztak munkahelymegőrző támogatásra, mellettük turisztikával és vendéglátással foglalkozók, valamint építőipari cégek.

"Pozitív elmozdulás érzékelhető a munkaerőpiacon" - jegyezte meg az igazgató. A munkanélkülieknek több állást tud a hivatal kínálni, mint a korábbi évek hasonló időszakában. A munkaügyi központ legfrissebb kimutatása szerint a hivatalhoz bejelentett munkaerő-igényeknek a 75 százaléka érkezik a versenyszférából, 19 százalék az önkormányzatok és intézményeik részéről, amelyek közfoglalkoztatásra keresnek munkaerőt.

Márciusban 26 246 volt az álláskeresők száma Békés megyében, áprilisban 23 926 fő keresett munkát.