A csalók módszere az volt, hogy a fiatalabbik a másodrendű vádlott magát álnéven rendőrnek kiadva telefonon felhívta a sértetteket és közölte velük, hogy közeli hozzátartozójuk - általában lányuk, vagy unokájuk -  közúti balesetet okozott és úgy kerülheti csak el a börtönt,  ha a baleset vétlen résztvevői kárát haladéktalanul megtéríti.

A vádlott rávette az idős sértetteket, hogy a náluk lévő értékeket egy borítékba gyűjtsék össze és adják át a lakásukhoz hamarosan kiérkező "rendőrnek", vagy "kórházi dolgozónak", aki természetesen a másodrendű vádlott édesanyja, míg az elsődrendű vádlott, valamint egy olyan férfi voltak, akit az ügyészségnek nem sikerült megtalálni.

A sértettek a kérésnek eleget is tettek és a lakóhelyükhöz a nyomon követhetőség megnehezítése érdekében minden alkalommal taxival érkező nőnek átadták a készpénzeiket, arany gyűrűiket, fülbevalóikat, nyakláncaikat.

A vádlottak ezzel a módszerrel - egy hónap alatt még 2016. januárjában - összesen 11 sértettet vertek át és összesen mintegy 12 millió forint kárt okoztak, a megszerzett ékszereket zálogházba vitték és így tettek szert azonnal készpénzre.

A csalások miatt már büntetett előéletű vádlottak ellen - a bírósági szakban - a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon folytatódik az eljárás, az ügyészség mindkettejükre letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

Hasonló, az időseket célzások terjednek mobiltelefonos trükkökkel.

A fotó forrása: Napi.hu.