Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az Európai Bizottság néhány héten belül módosíthatja a 900 MHz-en nyújtott mobilszolgáltatásokat szabályozó uniós direktívát, amelynek révén a frekvencián a mobilszolgáltatók már nem csupán gsm-szolgáltatásokat nyújthatnak, hanem megjelenhetnek a szélessávú adatátvitelt biztosító technológiák is. Mindez egybevág a kormány 2010-es költségvetési terveivel: a jövő évi büdzsétervezet egy jövőre meghirdetendő 900 MHz-es koncessziós pályázatból származó 20 milliárd forintos bevétellel kalkulál. Az uniós szabályozás kihirdetését követő hat hónapon belül kell a tagállamoknak az új jogszabályt átültetniük jogrendjükbe.

Miután a parlament még csak a büdzsétervezetről tárgyal, a Nemzeti Hírközlési Hatóság nem kívánta kommentálni a 2010-es tender lehetőségeit. Márton György szóvivő mindössze annyit jegyzett meg, hogy jövőre reális esély van egy ilyen pályázat meghirdetésére, azonban a tender tartalmi kérdései még a 2010-es költségvetési törvény elfogadása esetén is nyitottak maradnak. A koncessziók értékesítésének a szélessávú verseny élénkítése révén egyértelmű pozitív eredményei lehetnek - tette hozzá a szóvivő.

A következő években számos új frekvencián, így 2,6 GHz-en, 900 MHz-en, illetve a digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciákon is lehetőség lesz szélessávú mobilinternet nyújtására - állítja a T-Mobile. A szolgáltató szerint átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén szabad csak dönteni a különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról.

A 900 MHz-en elérhető szélessávú szolgáltatásokat a Vodafone és a Pannon is tesztelte már Magyarországon. Érdeklődésünkre a Vodafone-nál közölték: a konkrét fejlesztési terveket és azok ütemezését nagymértékben befolyásolja, hogy milyen feltételekkel lehet majd hozzájutni a koncesszióhoz. Ha ugyanis az állam magas bevételeket vár a frekvencia értékesítéséből, akkor a szolgáltatóknak kevesebb forrásuk marad hálózatfejlesztésre. A Vodafone az előzetes kormányzati bevételi elvárásokat rendkívül túlzónak érzi. A cég szerint fontos, hogy használható méretekben írják ki a frekvenciasávok blokkjait, de emellett biztosítani kell azt is, hogy a 900 MHz-en egyszerre lehessen gsm-, valamint umts-szolgáltatást nyújtani - a Vodafone ez utóbbit használná szélessávú adatátvitelre a 900 MHz-es sávban.

A 900 MHz-es sáv jelenleg a legjobb lehetőséget nyújtaná a vidéki, elmaradott térségek mobil szélessávval való lefedésére - mondta a Napinak Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Ennek ellenére a társaság részvétele egy ilyen tenderen nagymértékben függ a konkrét pályázati feltételektől. A Pannon 900 MHz-en végzett umts-tesztjei sikeresek voltak, s mivel a technológia jelenleg is rendelkezésre áll, így a társaság felkészült annak azonnali alkalmazására - közölte Drozdy.