Már nemcsak a lakáshitelek, hanem az otthonbiztosítások piacán is választhatnak az ügyfelek fogyasztóbarát terméket. Minősített fogyasztóbarátoOtthonbiztosítás (mfo) köthető csak ingatlanra, csak ingóságra, vagy egyszerre ingatlanra és ingóságra. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) legújabb tesztjében a biztosítási piacon jelenleg elérhető fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező termékeket vizsgálta. A különbségek megdöbbentőek.

A kiegészítő fedezetek és a kedvezmények befolyásolják a díjat

A Magyar Nemzeti Bank pályázata útján elnyerhető minősítéssel jelenleg hat biztosító – a Generali, a Colonnade, a Groupama, a Köbe, a Wáberer és a Union – terméke rendelkezik. Valamennyi biztosítónál lehetőség van úgynevezett alapcsomag megkötésére, amely kizárólag előre meghatározott káreseményekre terjed ki. Az alapcsomagba tartozó fedezetek körét illetően tehát nincs különbség az egyes biztosítók között, a kiegészítő fedezetek tekintetében viszont igen. További különbségek vannak a biztosítási díjból adható kedvezményekben, amelyek a kiegészítő fedezetek mellett szintén jelentősen befolyásolhatják a biztosítási díj összegét.

Az mfo-termékek összehasonlításánál az sem elhanyagolható szempont, hogy biztosítási időszakonként mennyi káreseményt térít meg a biztosító. Van ugyanis olyan társaság, amely egy biztosítási időszakban legfeljebb egyetlen káresemény költségeit téríti meg. Ha több káreseményt is bejelentenek, úgy az időben legkorábban bejelentett kár alapján teljesíti a szolgáltatást.

A tesztben szereplő hat biztosító termékét több szempontból is vizsgálta az egyesület. A biztosítási díjak összehasonlításánál a Magyar Nemzeti Bank és az egyes biztosítók honlapjain elérhető kalkulátorokat használták. Az éves biztosítási díjak tekintetében óriási különbségek láthatók.

A Köbe végzett az első helyen

Az elvégzett díjszámítást egy Vecsésen lévő, 60 m2-es, 2017-ben épült 2. emeleti, saját tulajdonú, hitelmentes társasházi lakásrqa végezték el, 3 fő állandó lakóval, a kockázatviselés kezdete: 2021. május 31. A díjfizetés éves átutalással történik. A szerződő vállalásai: a szerződést a biztosító honlapján köti, beleegyezik az elektronikus kommunikációba és az elektronikus kárrendezésbe. Az ajánlat az alapcsomagot tartalmazza.

Ilyen paraméterek alapján a Köbe Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület adta a legjobb ajánlatot: 12 775 forintos éves díj mellett az ajánlott biztosítási összeg az egyesület által megjelölt ingatlan esetében 27 000 000 forint, míg az ingóságokra 7,2 millió forint. Ehhez képest a legdrágább ajánlatot, közel háromszor ennyiért a Groupama adta, aki cserébe, kár esetén, az ingatlanra 15,8 millió forintot, az ingóságokra pedig legfeljebb 4,4 milliót fizetne.

Az egyesület tapasztalatai szerint célszerű megnézni a biztosítók egyéb, nem minősített termékeit is, illetve biztosításkötés előtt tájékozódni a termékismertetők, hirdetmények áttekintésével.