A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte az OTP Bank MSZH termékének 2021 januárjától történő forgalmazását. Ezek a személyi hitelek az MNB várakozásai szerint a verseny erősítését eredményezhetik, támogathatják a megfelelő ügyféltájékoztatást, a hitelezéshez kapcsolódó határidők rövidülését, valamint ösztönözhetik a teljesörű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését.

Ezek a főbb jellemzők

Az MSZH minősítésű személyi hitelek jellemzői, hogy

  • legfeljebb 7 éves futamidővel érhetők el; kizárólag futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel;
  • a befogadást követően maximum 3 munkanapon belül folyósítani kell a pénzt;
  • a hitelek esetében a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot;
  • folyósítási díja maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet;
  • az előtörlesztés díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, sőt 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

Az MNB várakozásai alapján a minősített személyi hitelek a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekhez (MFL) hasonló népszerűségnek örvendenek majd, ezért várhatóan több további intézménynél lesznek elérhetők jövő év elejétől. A hitelekről való részletesebb tájékozódást és ezek könnyű összehasonlítását a jegybank összehasonlító weboldala is támogatja majd.

Az MSZH minősítés a minősített fogyasztóbarát termékcsalád harmadik tagja a lakáshitelek és az otthonbiztosítások piacán bevezetett termékeket követve. Az MNB a piaci szereplőkkel való intenzív konzultáció eredményeképp a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelfelvételhez kapcsolódó digitalizációs folyamatok elterjedését támogató termékek forgalmazása indulhasson meg. Az intézmények az MNB által 2020 nyarán közzétett pályázati feltételek alapján pályázhatnak a minősítés elnyerésére.