Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Minerva Tőkealap-kezelő titokzatos hátterű új alapja, a Pannónia Nyugdíjpénztár, az MKB menedzsmentje, valamint kínai és indiai befektetők alkotják azt a tulajdonosi kört, amelynek eladhatják az MKB Bankot - értesült biztosnak tűnő forrásból a Figyelő. A lap forrásai szerint egy nagyon összetett, részben intézményi, részben pedig magánszemély szereplőket tömörítő pénzügyi konzorcium adta a legjobb ajánlatot a 2014 vége óta jegybanki szanálás alatt álló MKB Bankra.

Az új tulajdonosi kör állítólagos tagjai:

  • egy METIS Magántőkealap nevű titokzatos, a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által nemrégiben elindított alap,
  • a Pannónia Nyugdíjpénztár, amely a közelmúltban a Gránit Bankban is tulajdont szerzett egy decemberi rendeletmódosításnak köszönhetően,
  • az MKB Bank jelenlegi menedzsmentje,
  • kínai és indiai, részben intézményi részben magán befektetők.

A tulajdonosváltásról szóló döntést az MNB Pénzügyi és Stabilitási Tanácsa (PST) hagyja jóvá, amit követően 60 napja van arra az MNB-nek, hogy bejelentse az új tulajdonost.

Az MKB Bank 2015 decembere óta a Szanálási Vagyonkezelő tulajdonában van, és 2014 decembere óta az MNB mint tulajdonosi jogokat gyakorló szanálási hatóság irányítása alatt áll.

Az MKB vételen a magyar állami költségvetés 17 milliárd forintos vételárral és 0 forintos eladási árral - tőkeemelési kényszer és osztalékfizetés nélkül -, vagyis összességében 17 milliárd forintos bukóval zárta, miután a bank jó része és leválasztott eszközei egyaránt a Szanálási Vagyonkezelő tulajdonába kerültek, ehhez sikerült ugyanis megszerezni az Európai Bizottság jóváhagyását a bank rossz eszközeinek mielőbbi sikeres leválasztása érdekében.

A szanálás során 343 milliárd forintnyi rossz minőségű bruttó (megképzett céltartalék előtti) kitettségétől szabadították meg az MKB Bankot. Ebből 130 milliárdnyit piaci szereplőknek már korábban eladtak, 213 milliárdnyit pedig az MNB által irányított Szanálási Vagyonkezelő vett át karácsony előtt 45 százalékos értéken négy nagybank (Erste, K&H, OTP, UniCredit) konzorciális hiteléből.

A Portfolio.hu véleménye szerint az új tulajdonosi kör kulcsszereplőjének a tőkealap tűnik, amelynek jellegéből kifolyólag nem nyilvános a befektetői köre. Az alapkezelő tulajdonosának kiléte semmit nem mond arról, valójában kik fektettek az alapba.