Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutatók 2021 januárjában 349, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdeztek meg pénzügyi helyzetükről. Az adatok a járvány második hulláma következtében bevezetett korlátozások hatásait is tartalmazzák.

A pénzügyi kötelezettségeinek teljesítésekor a cégek mintegy fele nem tapasztalt nehézséget, illetve nem számít semmilyen nehézségre. Az ágazatok közül legkevésbé a kereskedelmi cégek szembesülnek fizetési problémával, ugyanakkor a szolgáltató cégeknél a legmagasabb azok aránya, amelyek nehezebben tudják teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket - írta az MKIK GVI.

Az elemzés szerint a legnagyobb pénzügyi problémát a legtöbb vállalkozásnak a 2021 januárt megelőző hónapokban a megrendelt termékek, szolgáltatások, illetve az alapanyagok kifizetése jelentette.

A vizsgált vállalati csoportokban a cégvezetők optimistábban ítélik meg a tartalékok szintjét 2021. első fél évére, mint amilyen 2020. második fél évében volt. A következő 6 hónapban nagyobb arányban számítanak a pénzügyi tartalékok stagnálására. A rendelkezésre álló pénzügyi tartalékok szempontjából a szolgáltató cégek vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben. A múlt fél évre vonatkozóan a szolgáltató cégek 59 százaléka számolt be a tartalékok csökkenéséről, vagy arról, hogy egyáltalán nincs tartalékuk.

Idén az félévben a vállalatvezetők 37 százaléka számít saját cége nyereségességének növekedésére 2020 hasonló időszakához képest, és 16 százalék látja úgy, hogy a nyereségessége csökken.

2020 második félévében - 2019 második félévéhez viszonyítva - egyértelműen látható, hogy a szolgáltató cégek voltak a legkedvezőtlenebb helyzetben, míg az építőipariak a leginkább kedvező helyzetben a nyereségesség szempontjából - írták a kutatók.