A szerződésekből többek közt kiderül, hogy az Origo és a Vs.hu kiadója, a New Wave Kft. a "Magyarország 2015" projekthez dokumentumfilmes és korszerű multimédiás tartalmak előállításáért 72 250 000 forintos megbízást kapott. Emellett az egyes alapítványoktól különböző támogatások címén 429 166 000 forintot kapott, így a New Wave összesen 501 416 000 forintban részesült. Ez a cég korábbi, nem cáfolt laphírek és iparági értesülések szerint cseh társaságokon keresztül Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik - írja az Index a szerződések gyors áttekintését követően.

Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát kapott. A kötetet az a Wiedermann Helga írta, aki Matolcsy titkárnője volt annak gazdasági miniszteri időszakában, és a kötettel sikerült botrányt kavarnia. A könyv ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre fordítására nyelvenként 9,7 millió+áfát költöttek. Egy Boros Imre-kötet megjelentetésére 6 millió forint támogatást kapott a Kairosz.

Több, összesen milliárdos nagyságrendű építőipari szerződésük van az új kormányzati kedvenc építőipari cégekkel, a Magyar Építővel és a Market Építővel.

A 444.hu arról számol be, hogy Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvérének egyik cége, a BanKonzult Kft. Ettől a cégtől például mind a hat alapítvány megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomatott formában, 1 példányban, egyenként havi 750 ezer forintért. Szintén hozzá köthető az NHB Növekedési Hitel Bank, ahová szintén áramlanak a pénzek az alapítványoktól.Ennek a fiókhálózattal nem is rendelkező minibanknak nagyon számítanak a betétek is - jegyzi meg a portál. Szintén a Szemerey-Száraz körhöz kötődik a Frank Digital nevű cég is, ez is százmilliót közelítő kapott tízmilliós tételekben. A WeLoveBudapest pedig további 51 milliót.

A szerződések itt érhetőek el: