Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB friss Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének ismertetésekor azt emelte ki, hogy a viharos időkben is megőrizték stabilitásukat az intézményi befektetők. A kép közel sem minden téren ennyire derűs. Határozottan lát ugyanis problémát a felügyeleti hatóság az önkéntes nyugdíjpénztáraknál - figyelmeztetnek a portálon.

A felügyeleti hatóság egy saját maga által kialakított mérőszám alapján vizsgálja kockázati szempontból a kasszákat. Meglehetősen óvatosan és jókora rátartással járnak el, hiszen a bevételek nullára csökkenése és az elemzést megelőző 3 negyedév átlagos kiadásai alapján ítélik meg, hogy a működésre felhasználható tartalékok kitartanak-e 6 hónapig. A szektorban a jelentés szerint 2021 végén 3 intézmény nem teljesítette az elvárt két negyedéves működési fedezettségi szintet.

MNB: vannak még problémák

Az MNB még más problémákat is lát a szektorban. Tavaly a piaci szereplők közel 60 százalékának (33 intézményből 19) lett a működési eredménye negatív. A teljes egyenleget csak a nem fizető tagok hozamából levont összegek billentették pozitív irányba.

Mint a felügyeleti hatóság hangsúlyozta: a hosszabb távon negatív működési eredményt produkáló pénztáraknál a működési jellemzők újragondolására (a nem fizetők fokozott megszólítása, a működési költségmodell átalakítása) van szükség. 

A tagdíj-nemfizetés aránya az elmúlt 8 évben 50 százalék körül mozgott (tavaly ez 51,5 százalékra rúgott), ami magasnak tekinthető, és kockázatot jelent a pénztárak hosszú távú működésére.