Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálat keretében, a 2016. január 1. és 2017. június 25. közötti időszakot áttekintve ellenőrizte, hogy a pénzváltó ügynökként működő IBUSZ Utazási Irodák Kft., Rania Kft., Ciklámen Tourist Idegenforgalmi Zrt., H&M Change Kft. és Northline Kft., valamint megbízó hitelintézeteik, az MKB Bank Zrt., a Nyugat Takarék Szövetkezet, valamint a Pátria Takarékszövetkezet miként tesznek eleget pénzváltási tevékenységüket érintően a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési előírásoknak - közölte a jegybank.

A pénzváltási tevékenységet - az MNB engedélye alapján - hitelintézetek vagy velük megbízási szerződést kötő függő közvetítők végezhetik. A jegybanki felügyelési tevékenység mellett saját pénzváltóik működését a megbízó hitelintézetek belső ellenőrzési szervezeti egységei is kötelesek legalább évi egyszer ellenőrizni. A hitelintézetek tehát felelősek - és az MNB által szankcionálhatók -, ha a pénzváltó ügynökeik a pénzváltási tevékenységüket nem a vonatkozó jogszabályok betartásával végzik.

A vizsgálat számos hiányosságot tárt fel a pénzváltó ügynökök belső szabályzataival kapcsolatban, illetve hiányosságokat állapított meg a megbízó hitelintézetek ellenőrzési gyakorlatában. A pénzváltók több esetben helytelenül alakították ki a gyanúsnak minősülő tranzakciók bejelentési folyamatait. Emellett a pénzváltók több esetben helytelen gyakorlatot követtek az ügyfelek tényleges tulajdonosainak feltárása, valamint a nagyösszegű pénzváltások esetén az ügyfelek pénzeszközeinek forrására vonatkozó információk beszerzése során.

Az MNB a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogsértések miatt ma közzétett határozataiban az MKB Bank Zrt.-re 9,5 millió, a Nyugat Takarék Szövetkezetre 14 millió, a Pátria Takarékszövetkezetre pedig 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, s kötelezte azokat a náluk, illetve a pénzváltó ügynökeiknél feltárt hiányosságok megszüntetésére.