A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból - előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű F-hold Kft. (F-hold) tevékenységének áttekintésére. A cél annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött - hitel és pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Nagy tételben hiteleztek

Mint a vizsgálat feltárta, az F-hold nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több magyarországi fogyasztó és vállalat részére - kamat kikötése mellett, illetve kamatmentesen - nyújtott kölcsönt rendszeresen, több mint 240 esetben, huzamosabb időn át, összesen mintegy 1,8 milliárd forint összegben.

A jogszabály szerint ugyanakkor üzletszerű pénzügyi - így hitel- és pénzkölcsönnyújtási - tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban az F-hold nem szerepelt, illetve jelenleg sem szerepel. Így nem jogosult jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon.

A jegybank - ideiglenes intézkedés keretében - ügyfélvédelmi okokból a jelen eljárásban hozott döntés meghozataláig terjedő időtartamra már a helyszíni ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Egyúttal közzétette a társaságra vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában és büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.

Megpróbálták eltüntetni a nyomokat

A feltárt jogsértés miatt az MNB a ma közzétett határozatában 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki az F-hold Kft.-re és véglegesen megtiltotta, hogy engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási - így különösen "pénzkölcsön nyújtása" - tevékenység folytasson.

A piacfelügyeleti eljárás során megidézett személyek közül voltak, akik - a megjelenési kötelezettségük ellenére - nem jelentek meg a hatóság előtt és mulasztásukat utóbb sem mentették ki. Továbbá egyes természetes személyek az MNB helyszíni ellenőrzéséről tudomást szerezve az F-hold tevékenységével kapcsolatos informatikai eszközökről a bizonyítási eljárás szempontjából releváns bizonyítékokat töröltek. A törölt adatokat az MNB munkatársai később vissza tudták állítani. Az érintettek ezáltal olyan magatartást tanúsítottak, amelyek a piacfelügyeleti eljárás elhúzására, akadályozására irányult, illetve azt eredményezte. A jegybank emiatt öt természetes személlyel szemben összesen 7,5 millió forint összegű eljárási bírságot szabott ki.

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.