A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti lakóhelyű L. Zsolt végzett-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési vállalkozásokról szóló törvény (Bszt.) által szabályozott, s az MNB engedélyéhez kötött portfóliókezelési, illetve bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB a vizsgálat során feltárta, hogy L. Zsolt magyar befektetők részére egy EGT-államban székhellyel rendelkező befektetési vállalkozásnál portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatott, továbbá ugyanezen befektetési vállalkozás részére magyar befektetőket közvetített. A magánszemély sem a jegybank engedélyéhez, sem bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem volt jogosult.

Feljelentést tett az MNB az ügyészségen

L. Zsolt megbízási szerződést, valamint készfizető kezességvállalási szerződést kötött az ügyfelekkel, melyek alapján az érintettek képviseletét a befektetési vállalkozás előtt a kollektív számlával rendelkező magánszemély látta el. A kollektív számla az úgynevezett "copy trading" módszer alkalmazásával működik, mely során a kollektív számlán megkötött egyes ügyleteket az ahhoz csatlakozott ügyfelek számláin automatikusan lekövetik. Bármilyen, a másolt kollektív számlán kötött ügylet vagy megbízás (például pozíciónyitás, profit kivétel megbízás vagy pozíciózárás) a másoló számlán is végrehajtásra kerül, a tőkemegosztás függvényében.

Mindezek miatt az MNB ma közétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta L. Zsolt magánszemélynek a jogosulatlan tevékenységek folytatását, továbbá a jogosulatlan portfóliókezelési tevékenység végzése miatt 5 millió forint, a bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenység folytatása miatt pedig 11 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki számára. L. Zsolt tevékenysége kapcsán az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

Kockázatos ügyletek voltak

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a befektetési szolgáltatási tevékenység szabályainak megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából. A jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az engedély nélküli tevékenységek során több magyar befektető részére jelentős veszteségek keletkeztek, valamint L. Zsolt a magyar befektetők pénzeszközeit a fogyasztóvédelmi szempontból különösen aggályos és kockázatos CFD ügyletekbe fektette.

Továbbá az általa előidézett jogsértő állapot huzamosabb ideig állt fenn. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a magánszemély tevékenysége a magyar befektetők száma és a befektetett pénzeszközeinek összege okán a magyar tőkepiacra csekély hatást gyakorolt. Az MNB felhívja a magánszemély ügyfeleinek figyelmét arra, hogy a piacfelügyeleti bírság a készfizető kezességvállalási szerződésből eredő követeléseiket nem akadályozza.