Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetői körlevélben jelezte a magyarországi biztosítóknak: a koronavírus okozta jelenlegi gazdasági helyzetben elvárja, hogy függesszék fel a saját döntésükből fakadó (azaz nem kötelezettségalapú) osztalékfizetésüket és részvény-visszavásárlási kifizetéseiket is. Korábban a bankoktól is kért ilyet a jegybank.

További jegybanki elvárás, hogy a biztosítók vizsgálják felül jelenlegi javadalmazási politikájukat, hogy azok illeszkedjenek a körültekintő tőketervezés elvéhez, s összhangban álljanak a jelenlegi gazdasági helyzettel. Ennek során konzervatívan határozzák meg a javadalmazási politikájukban rögzített javadalmazás változó részét, és amennyiben lehetséges, halasszák el annak kifizetését.

A bónuszokat se fizessék ki

A javadalmazási politikák - és az azok tartalmát meghatározó uniós és magyar felügyeleti jogszabályok, ajánlások - alapvető célja, hogy a biztosítók által fizetett javadalmazás a vezetők és munkavállalók hosszú távú teljesítményén (ne kizárólag a rövidtávú profitszemléleten) alapuljon, és semmilyen körülmények között se ösztönözzön a túlzott kockázatvállalásra.

Ha egy biztosító mégis osztalék, részvény-visszavásárlás, vagy nagy összegű változó javadalmazás kifizetése mellett dönt, ennek részletesen kifejtett indokolását meg kell küldenie az MNB részére. A jegybank 2020. április 30-ig várja elektronikus levélben a biztosítók tájékoztatását az e témák kapcsán megtett intézkedésekről.

Mint emlékezetes, az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án hasonló elvárásokat fogalmazott meg - az MNB honlapján is közzétett - közleményében az uniós (viszont)biztosítók számára. Az EIOPA szerint e jelenlegi korlátozások akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által 2020. március 19-én elfogadott átfogó intézkedéscsomagja keretében pedig a hazai hitelintézeti piac szereplőit szintén felszólította arra: idén szeptemberig ne történjen osztalékjóváhagyás- vagy kifizetés részükről.