A 2019 elején induló tesztkörnyezetben a - meghatározott feltételeknek megfelelő - pénzügyi intézmények az MNB rendeletekben foglalt egyes rendelkezéseket korlátozott ideig eltéréssel teljesíthetik egy-egy innovatív megoldás szoros felügyeléssel és a fogyasztók kiemelt védelmével történő tesztelése során. Az innovátorok egy előzetes konzultáció keretében már mától jelentkezhetnek a tesztkörnyezetbe.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) elfogadta a hazai regulatory sandbox, azaz az innovációs pénzügyi tesztkörnyezet (ipt) működtetésére vonatkozó MNB-rendeletet. A 2019 elején induló ipt olyan felügyelt környezetet jelent az innovatív megoldások valós ügyfelekkel történő tesztelésére, ahol a tesztelésre felkészült pénzügyi intézmények ideiglenesen eltérési lehetőséget kaphatnak egyes MNB rendeletekben szabályozott előírásoknak való megfeleléstől - olvasható a friss bejelentésben.

Így a fintech innovációkat alkalmazó pénzügyi intézmények gyorsabban és egyszerűbben próbálhatják ki ötleteiket a piacon, miközben a felügyeleti kontroll új típusú együttműködés keretében valósul meg. Az ipt tervezett működtetése kapcsán a jegybank a jó nemzetközi gyakorlatok mellett a piaci szereplőkkel folytatott intenzív egyeztetés és az MNB pénzügyi innovációs platform működése során szerzett tapasztalatokat is beépítette.

A hazai piaci szereplők visszajelzései alapján az innovatív megoldások megvalósítását akadályozó, illetve a tesztelés kezdeti fázisában magas adminisztrációval járó terhek alóli mentesítés hatékonyan ösztönözheti a digitális, költséghatékony, versenyképességet növelő megoldások kialakítását. Ezek alkalmazása az ügyfelek számára szélesebb körű, olcsóbb és kényelmesebben elérhető szolgáltatási és termékpalettát eredményez. Az ipt révén az MNB alaposabban megismerheti az innovatív megoldásokat, s a jegybank e szempontok alapján esetlegesen felülvizsgálhatja vonatkozó rendeleteinek tartalmát is.

A régióban gyakorlatilag elsőként elindított pénzügyi innovációs platform célja a piaci szereplők és a szabályozók közötti kommunikáció segítése, a nemzetközi együttműködések támogatása, s iránymutatások kiadása a fintech megoldások kapcsán felmerült jogi kérdésekről.

Az MNB a rendelet megalkotása előtt egyeztetett az Európai Központi Bankkal. A rendelet kihirdetése megtörtént, így az MNB már a mai naptól várja a jelentkezéseket a tesztkörnyezetben való részvételre.