Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a Gránit Banknál. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át, melynek során különösen a vállalatirányítás, a hitelkockázatok kezelése, az értékvesztések elszámolása és az informatika területén tárt fel hiányosságokat.

A vizsgálat megállapította, hogy a vállalatirányítás területén a bank nem felelt meg teljes mértékben a szabályozási előírásoknak, a belső ellenőrzés nem rendelkezett a feladatellátáshoz szükséges erőforrásokkal, valamint a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és az általa elvégzett vizsgálatok nyomon követhetősége is hiányos volt.

Túl lazán hiteleztek

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy a bank limitkezelése során az ügyféllimitek mértéke nem kapcsolódott szorosan az ügyfélminősítéshez, és nem minden esetben jelentett valós hitelezési korlátot. Emellett az ágazati limitek kialakítása sem volt megfelelő, továbbá a bank a hiteldöntések esetében nem dokumentált minden, az ügyfélcsoportok kialakítása szempontjából releváns információt.

Az MNB a Gránit Bank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán hiányosságokat állapított meg a belső védelmi vonalak, valamint a belső ellenőrző és információs rendszer működtetésével kapcsolatban. Az MNB emellett feltárta, hogy a Gránit Bank szűrőrendszere nem felel meg a jogszabályok által előírt feltételeknek.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában december 31-i határidővel kötelezte a Gránit Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírtak végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott – belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia azok megtörténtéről. Az MNB a prudenciális jogszabályok megsértése miatt 43 millió forint, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabálysértések miatt további 15,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankra.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt problémák kockázati besorolását. Az intézmény a vizsgálat során teljes mértékben együttműködő magatartást mutatott és már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését.

A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a bank biztonságos működését - olvasható a közleményben.