A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a Signal IDUNA Biztosító Zrt.-nél. Az ellenőrzés 2018. január 27-től a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot tekintette át. Mint a jegybank feltárta, a biztosító a kárrendezési részfolyamatokat illetően számos esetben nem szabott határidőt belső szabályzataiban, s elmaradt az ezek megfelelőségének későbbi ellenőrzéséhez szükséges adatok egy részének rögzítése is. Más esetekben viszont a társaság túllépte a belső szabályzataiban rögzített kárrendezési határidőket. Nem bizonyultak megfelelőnek a káreseményeknél a visszaélések utólagos kiszűrésére hivatott egyes információs és ellenőrzési eljárások sem.

Az MNB az informatikai (IT) biztonság kapcsán megállapította, hogy a Signal Biztosítónak frissítenie kell az informatikai és biztonsági kockázatokkal kapcsolatos nyilvántartását, illetve körültekintőbben kell eljárnia a magasabb kockázatúnak számító biztonsági incidensek kezelésénél. Az eddiginél szigorúbban kell kizárni annak lehetőségét is, hogy a biztosító egyes érzékeny belső adatait illetéktelenek megismerhessék.

A jegybank feltárta, hogy a biztosító egyik befektetési egységekhez kötött életbiztosításánál a kötvényesítési költségeket nem jogszabályszerűen jelenítette meg ügyfelek felé küldött levélben, s nem tüntette fel a szerződés aktuális visszavásárlási értékét, illetve a szolgáltatási értéket éves egyenlegközlő tájékoztatóiban. Több esetben nem a tényleges beérkezési nappal rögzítette az ügyfélmegbízásokat sem.

Számos probléma volt a kötelező biztosításnál is

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) a Signal Biztosító egyebek közt, számos esetben a kötvényt nem bocsátotta ki, vagy úgy tartotta a szerződést az ajánlattól eltérő díjjal nyilván, hogy nem tett javaslatot ügyfeleinek az ajánlat módosítására. Egyes esetekben a biztosító a jogszabályi határidőt túllépve küldte ki díjfizetési felszólító leveleit, illetve késett a szerződések A00 osztályba való visszasorolásával vagy a kötvénynyilvántartó és a kárnyilvántartó szerv értesítésével is.

A kgfb termékhez kapcsolódóan az elektronikus úton kiküldött ügyfél-levelek tárolása, a besoroláshoz kapcsolódó és a károsult kártérítési igénye elfogadásáról értesítő levelek megküldése, a függő biztosításközvetítőre vonatkozó tájékoztatás jogszabályban meghatározott tartalma terén, illetve a befektetéshez kötött életbiztosításainál az életbiztosítási termékismertető, az éves számlaértesítő és a kiemelt információkat tartalmazó dokumentum jogszabályban meghatározott tartalmával kapcsolatban állapított meg hiányosságokat.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában kötelezte a Signal Biztosítót, hogy 2022. január 31-ig dokumentumokkal igazoltan számoljon be a feltárt problémák megszüntetésére tett intézkedéseiről. Az MNB a jogszabálysértések miatt 20 millió forint felügyeleti és 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a Signal Biztosítóra. A felügyeleti bírság mértékénél enyhítő körülménynek számított, hogy a biztosító számos esetben korrekciós intézkedésekről vagy azok terveiről adott számot már a jegybanki vizsgálat során - olvasható a közleményben.