A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) legfontosabb jellemzőit az Union Biztosító blogcikke szedte össze.

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás csak olyan lakásbiztosítás lehet, amelyik megfelel az MNB szigorú szabályainak. Ezek tartalmazzák például azt is, hogy milyen kockázatokra kell kiterjednie minden egyes ilyen termék alapcsomagjának. Ilyen például a vihar, a villámcsapás, a tűz vagy a betörés is. Az MNB szabályainak megfelelően azonban a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapból több olyan kockázatot is fedez, amelyekre eddig többnyire csak felárért lehetett biztosítást kötni.

Így az alapcsomag kiterjed például

  • a zöldmegoldásokra, azaz a napkollektorra, a szélenergiai berendezésre vagy a geotermikus hőszivattyúra,
  • bármilyen üvegtörésre is, legyen szó ajtóról vagy ablakról, téli kertről, üvegasztalról vagy tükörről, netán az otthon díszeként funkcionáló akváriumról.

Az MNB szabályai szerint a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás gyors ügyintézést és fizetést garantál: a kárszemlére a bejelentést követő 5 munkanapon belül kell időpontot adnia a biztosítónak, újabb 5 napon belül pedig a kifizetést is teljesítenie kell. Sőt, a 100 ezer forint alatti károk kifizetése maximum 5 munkanap lesz.

Valószínűleg nem sok embernek jut eszébe, hogy a lakásbiztosítását frissítse, pedig eddig akár milliókat lehetett bukni ezen baj esetén. Érdemes végiggondolnia, hogy

  • a mai építőipari árak mellett mennyibe kerülne újraépíteni az otthonát, ha az teljesen megsemmisülne?
  • az elmúlt években milyen, értékesebb dolgokat vásárolt (például tévét, légkondit vagy mosogatógépet)?
  • mennyit költött a nagyobb felújításokra (a fűtés korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, a szigetelésre)?

Vajon értékkövetés nélkül fedezné ezeket az akár évekkel ezelőtt megkötött lakásbiztosítása?  Az MNB által kezdeményezett mfo pedig új értéken fizet. Ez azt jelenti, hogy az épületek és ingóságok szerződéskötéskor érvényes, vagy becsült újjáépítési, illetve újrabeszerzési értéke alapján térít. Ebből pedig már pótolható a tönkrement ingóság, vagy újjáépíthető a totálkáros épület.

Számos trükk van az újfajta lakásbiztosítás díjának csökkentésére, amelyek mindegyike 5-10 százalékkal mérsékli a költségeinket (csoportos beszedés, elektronikusan ügyintézés, éves díjfizetés).

Az MNB honlapján már elérhető egy új oldal a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításról. Eszerint egyelőre csak az Union Biztosítónál lehet megkötni az újfajta lakásbiztosítást.