Hiteles monetáris politika alapja csak a független központi bank lehet - áll a jegybank honlapján közzétett állásfoglalásban.

Az árstabilitás, mint elsődleges cél elérését és fenntartását kizárólag egy minden tekintetben független intézmény valósíthatja meg - teszik hozzá.

Kiemelkedően fontos a monetáris politikát és annak irányítóit elválasztani rövid távú politikai érdekektől - fogalmaznak.

Az MNB az MNB-törvény módosítását a jegybanki függetlenséget sértőnek tartja, mivel az összeegyeztethetetlen az Európai Unió működéséről szóló szerződésben, illetve az MNB törvényben foglalt alapelvekkel, valamint teljes mértékben figyelmen kívül hagyja mind az ECB-nak, mind az MNB-nek a törvénytervezetről kibocsátott véleményét.

Mint arról a Napi Gazdaság is beszámolt, az ECB korábban jelezte, hogy ha a kormány nem szakít tervével akkor az uniós jogba ütköző törvényt az Európai Bíróságra viszi. Az ECB több pontban is kifogásolta a magyar kormány eljárást a jegybank vezetőinek fizetésének csökkentésének kérdésben.

Az ECB a nyilvánosságra hozott levelében felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy minden a MNB törvény érintő módosítást egyeztetésre meg kell küldeni Európai Központi Banknak a csatlakozási szerződés értelmében. A kormány ugyan megküldte a törvénymódosítást - ám az egyeztetésre nem maradt meg a szükséges egy hónap.

Az ECB a döntés érdemi részében megismételte azt a korábban több uniós országnak kiküldött véleményét, mely szerint a nemzeti bankok vezetőinek és munkatársainak a fizetését érintő döntésekről egyeztetni kell a nemzeti bankok vezetésével, illetve a bérplafon csak a következő mandátumú vezetésre érvényesíthető.

A parlament a kétmillió forintos bérplafont az MNB vezetőinek fizetésére is kiterjesztette a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett, csütörtökön elfogadott törvénycsomag részeként - erre reagált a jegybank nyilvános sajtóközleményben.

A jegybank elnökének az MNB-től származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet. Ezek szerint Simor András fizetése ebben az évben kétmillió forintot sem érné el, mivel a KSH tavalyi évre vonatkozó hivatalos adata szerint a havi bruttó kereset nemzetgazdasági átlaga tavaly 199 775 forint volt.