A döntés értelmében a jegybank a belföldi székhelyű, nem pénzügyi közvállalatok által kibocsátott, minimum 1 milliárd forintos össznévértékű, 3 és 30 év közötti eredeti futamidejű, legalább B+ hitelminősítésű értékpapírsorozatok össznévértékének legfeljebb 50 százalékáig hajt végre vásárlásokat a monetáris politikai finanszírozás tilalmát betartva, kizárólag a másodpiacon - olvasható az MNB közleményében.

Az egy vállalatcsoporttal szembeni jegybanki kitettség mértéke továbbra sem haladhatja meg a 70 milliárd forintot. A részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót szintén március 16-án teszik közzé az MNB honlapján. Az NKP keretösszege továbbra is 1150 milliárd forint.

Az MNB 2019. július 1-jén indította el a programot. 2021 februárjának végéig 48 vállalat 55 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, a forrásbevonások összege 910 milliárd forint. Az NKP-nek köszönhetően a nem pénzügyi vállalatok kötvénypiaca 2020 végén megközelítette az 1530 milliárd forintot, vagyis a kötvényprogram indulása előtti piaci méret három és félszeresét - olvasható a közleményben.