Friss felmérések szerint tavaly és az idei év első félévében is nőtt a fizetési figyelem: a számlák mintegy háromnegyedét határidőre kifizetik. Ugyanakkor az időn túli fizetéseknél az átlagos késés mértéke nőtt, és néhány százalékban egyáltalán nem egyenlítik ki a követeléseket. Elsősorban továbbra is a körbetartozás miatt késnek a cégek a kifizetésnél, de sok esetben a csőd, vagy a beszállítói hitelezés okoz problémát. A cégek által más vállalkozással szemben indított fizetési meghagyásos eljárások száma sem csökken, évente 61-62 ezer körül mozog.

Fizetési meghagyást bárki indíthat, akinek lejárt pénzkövetelése van, nem szükséges hozzá még bizonyítékok csatolása sem. Sőt, a 3 millió forint alatti tartozásoknál a fizetési meghagyás az egyedüli megoldás arra, hogy a jogosult bírósági eljárás nélkül gyorsan hozzájuthasson a követeléséhez - hívta fel a figyelmet a MOKK.

Tavaly az eljárások 94 százaléka három hónap alatt jogerőre emelkedett, azaz sikerrel végződött. Ha a kötelezett viszont vitatja a követelést, az ügy a bíróságon folytatódhat tovább. 2018-ban a fizetési meghagyások mindössze 5,7 százalékából lett per amiatt, hogy a fizetésre kötelezettek részben vagy egészben nem ismerték el a tartozásukat.

Fizetési meghagyásos eljárást egy uniós rendelet alapján ráadásul az EU-ban működő cégek ellen is lehet indítani. Az ilyen eljárások száma is nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest, összesen 771 esetben kezdeményeztek Magyarországról európai fizetési meghagyásos eljárást.

A fizetési meghagyás alkalmazása már bevett gyakorlat a vállalkozások körében, azt azonban kevesen tudják, hogy a késedelmes fizetés és a nemteljesítés eleve megelőzhető lenne, ha a felek közjegyző előtt szerződnének - mondta Pulinka Mihály, a MOKK Jogi irodájának helyettes vezetője.

Közjegyzői okirat alapján peres eljárás, vagy fizetési meghagyásos eljárás nélkül, azonnal indítható végrehajtás a nem teljesítő partnerrel szemben. Ehhez nem is kell a teljes szerződést közjegyzői okiratba foglalni, elegendő, ha a vállalkozás egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kér partnerétől a határidőben történő teljesítésre. A tapasztalatok szerint a közjegyzői okirat megléte önmagában növeli a teljesítési és fizetési hajlandóságot, kisebb eséllyel lesz végrehajtás. Ha mégis jogvita támadna a felek között, akkor egy perben is erősebb bizonyítékként tekintenek a közjegyzői okiratra, mint bármely más iratra.

A közjegyzői okirattal biztosított vállalkozás elsőbbséget élvez akkor is, ha az adós fizetésképtelenné válik, ugyanis a felszámolás kezdő időpontjáig a közokirat záradékolása következtében lefoglalt, vagy végrehajtási jog bejegyzésével érintett vagyontárgyakból elsőként az ő követelését kell rendezni. - olvasható a kamara közleményében.